Lasis ēdienkartē: kāpēc tas var būt bīstami?

tautaruna.lv 10.septembris 2021, 15:44
 
F64
Bieži vien, uzzinājuši par produkta kāda priekšrocībām, mēs sākam to ēst pārāk bieži, lai uzlabotu savu veselību. Patiesībā tam var būt pretējs efekts, raksta "Otkrito".

Lasis ir ļoti populārs tā saucamajā veselīgajā ēdienkartē, visi zina, cik laba ir zivju eļļa, un ASV Pārtikas un zāļu pārvalde klasificē lašus kā sugu, ko var ēst 2-3 reizes nedēļā. Bet šai popularitātei ir mīnuss.

Laša patēriņš pieaug visā pasaulē, un arvien lielāku daļu no tā produkcijas veido zivju audzētavas. Diskusijas par to, kā ir vairāk speciāli izaudzētā lasī - ieguvuma vai kaitējuma - , notiek jau ilgu laiku.

Vides aizsardzības speciālisti un biologi norāda uz sliktiem apstākļiem zivju audzēšanai: bīstamu daudzumu barības atlieku un ekskrementu uzkrājumiem rezervuāru apakšā.

Lai zivis nesaskartos ar parazītiem, kas vairojas šādos gadījumos, tās apstrādā ar pesticīdiem un piretroīdiem. Pēdējie savukārt veicina ķīmiski izturīgu parazītu veidošanos savvaļā - tie inficē savvaļas lašus.

Vēl viena problēma ar lašiem ir tā, ka zivīs uzkrājas polihlorētie bifenili - toksiskas vielas, kas nonāk organismā caur gremošanas traktu, plaušām un ādu un var uzkrāties taukaudos. Tie negatīvi ietekmē imūnsistēmu, endokrīno un nervu sistēmu, kā arī var palielināt vēža risku. Mākslīgi izaudzētajos lašos ir 5-10 reizes augstāks PCB līmenis nekā savvaļas lašos. Lai samazinātu risku, pirms lašu gatavošanas vislabāk ir noņemt liekos taukus.

Vislabāk ir ēst lašus ne vairāk kā divas reizes nedēļā, un vēlams tad, ja par zivju izcelsmi nav šaubu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:56

Jaunākās diskusijas