Zinātnieki atklāj, kādu brīnumskaistu dabas parādību varēs novērot Latvijā

tautaruna.lv 7.oktobris 2023, 14:42
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Latvijā arvien biežāk iespējams novērot ziemeļblāzmu. To apstiprina arī zinātnieki, kuri skaidro, ka šajā ciklā saules aktivitāte ir krietni spēcīgāka nekā prognozēts, tāpēc arī redzam spožas ziemeļblāzmas. Turklāt – tuvākā gada laikā tās kļūs arvien spožākas, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

Visuma pētnieks Ilgonis Vilks skaidro, ka saules plankumu skaita pieaugums ir droša zīme tam, ka tuvojas saules aktivitātes cikla maksimums.

“Vistipiskākā ir zaļā krāsa, nākamā ir sarkana, un nupat pagājušajā nedēļā bija situācija, kad spīdēja arī slāpekļa atomi, tad bija izteikti sarkana, violeti-sarkana krāsa. Tas ir tas, ko mēs reāli varam redzēt un saucam par ziemeļblāzmu,” stāsta astronoms Ilgonis Vilks.

Zinātnieki skaidro, ka saules aktivitātes pieaugums joprojām turpinās.

“Neviens nepareģoja, ka šajā ciklā saules aktivitāte tik strauji pieaugs,” saka Ventspils Augstskolas rektors Andris Vaivads, kurš ir kosmosa fizikas pētnieks. Viņš skaidro, ka saules 11 gadu cikla aktivitāte šajā reizē ir spēcīgāka nekā iepriekš prognozēts.

Sākotnēji cikla maksimums bija paredzēts 2025. gadā, taču jaunākie aprēķini liecina, ka tas notiks jau nākamajā gadā. Tas nozīmē, ka šīs ziemas tumšajos vakaros ziemeļblāzmas būs īpaši spilgtas un labi redzamas ar neapbruņotu aci.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas