Eiropā izplatās bīstams vīruss, kas var izraisīt slimības uzliesmojumu

tautaruna.lv 7.oktobris 2023, 10:12
 
Ilustratīvs attēls / F64
Saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra datiem tropu drudzis katru gadu pasaulē prasa aptuveni 21 000 dzīvību. Bažas par tā izplatību pieaug, jo arvien vairāk Eiropas valstu ziņo par pieaugošu saslimšanas gadījumu skaitu, ziņo britu mediji.

Denges drudzis, pazīstams arī kā tropu drudzis, ir akūta infekcijas slimība, ko izraisa vīruss. Slimību pārnēsā Aedes odi iekožot.

Lai gan vīruss daudzos gadījumos izraisa asimptomātisku vai vieglu saslimšanu, tas var būt arī letāls, brīdina Pasaules Veselības organizācija.

Parasti šī slimība sastopama tropu valstīs, taču klimata pārmaiņu dēļ tā izplatās Eiropā.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Nacionālā veselības dienesta datiem vīruss nav konstatēts Britu salās, bet ir reģistrēts tādās Eiropas valstīs kā Horvātija, Francija, Itālija, Spānija un Portugāle.

"Ir pieņēmumi, ka klimata pārmaiņas, jo īpaši temperatūras paaugstināšanās un nokrišņu daudzums, kā arī pieaugošā globālā tirdzniecība un tūrisms, var izraisīt dažādu faktoru kombināciju, kas var izraisīt tropu drudža uzliesmojumus vairākās Eiropas daļās," saka farmaceits un ķīmiķis Abass Kanani.

Katru gadu šī infekcija skar 50-100 miljonus cilvēku visā pasaulē. Pirms tropu drudža epidēmijas 1970. gadā par to ziņots tikai deviņās valstīs, bet tagad slimība ir sastopama vairāk nekā 100 valstīs un izplatās jaunos apgabalos.

Pirmo reizi Eiropā par tropu drudzi tika ziņots 2010. gadā Francijā un Horvātijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas