Zinātnieki: lidot ar lidmašīnu kļūst arvien bīstamāk

tautaruna.lv 25.jūnijs 2023, 2:30
 
Raitis Plauks/F64
Klimata pārmaiņu dēļ rodas vairāk turbulences zonu, atklājuši zinātnieki. Īpaši pasliktinājusies situācija Atlantijas okeāna ziemeļos.
Aviopasažieriem arvien biežāk nāksies saskarties ar turbulences zonām, atklājis jauns Redingas universitātes zinātnieku pētījums Apvienotajā Karalistē. Un iemesls tam ir klimata pārmaiņas.

"Pēc desmit gadu ilgas izpētes, kas liecina, ka klimata pārmaiņas nākotnē izraisīs gaisa turbulences palielināšanos, mums ir pierādījumi, ka šis pieaugums jau ir sācies," sacīja pētījuma līdzautors Pols Viljamss. "Mums ir jāiegulda vairāk līdzekļu turbulences prognozēšanas un noteikšanas sistēmās."

Pētījumā konstatēts, ka vienā no pasaulē noslogotākajiem maršrutiem virs Atlantijas okeāna ziemeļu daļas lielas turbulences ilgums pieaudzis par 55% gadā, vēsta Euronews.

Ja 1979. gadā turbulence tur ilga 17,7 stundas, tad 2020. gadā tās ir jau 27,4 stundas. Tikmēr mērena turbulence palielinājās par 37% no 70 stundām līdz 96,1 stundai.

"Turbulence padara lidojumus nevienmērīgus un dažkārt tas var būt bīstami. Aviokompānijām ir jādomā, kā tās tiks galā ar pieaugošo turbulenci, jo tikai ASV tas nozarei izmaksā 150-500 miljonus dolāru gadā," saka Dr. Marks Prosers. Turbulence palielina gaisa kuģa nodilumu, kā arī pasažieru un salona apkalpes ievainojumu risku."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas