Trallis neiepriecina ar laika prognozi jūlijam un augustam

tautaruna.lv 12.jūnijs 2023, 10:30
 
Kaspars Krafts/F64
Meteorologs Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē Twitter stāsta par to, kādas sekas var radīt sausums.
Kā raksta Trallis, arī jūlijā un augustā prognozes rāda sausumu un gaisa temperatūru virs normas. Tas savukārt var radīt negatīvas sekas -, no vienas puses, vēl mazāku lietus iespēju.

"Ilgtermiņa prognozes arī jūlijā un augustā rāda sausumu, gaisa temperatūru virs normas. Jo vairāk izkalst zeme un nokalst augi, jo zemāks gaisa mitrums, mazāka iespēja uz vietas veidoties lietus un negaisa mākoņiem. Lai atnāktu lietus, vajag mitra gaisa plūsmu no R vai D," raksta Trallis.

No otras puses, lielāku pēkšņu plūdu risku.

"No otras puses, sausums palielina pēkšņu plūdu risku. Uznākot spēcīgam pērkona lietum, izkaltusī zeme to nespēj uzreiz uzsūkt, veidojas ūdens straumes, izskalojumi, nogruvumi. Tāpēc, ja dārzs ir izkaltis, pirms lietus vēlams to aplaistīt, lai mitrinātu augsnes virskārtu."

Kā ziņots, šonedēļ gaidāms karstums, liecina jaunākās laika prognozes.

Pirmdienas pēcpusdienā gaiss iesils līdz +21..+24 grādiem, otrdien - līdz +22..+26 grādiem, turpmākajās dienās gaisa temperatūra vietām var sasniegt +30 grādus. Piekrastē, vējam pūšot no jūras, saglabāsies zemāka gaisa temperatūra.

Arī naktis kļūs siltākas - nākamās nedēļas otrajā pusē minimālā gaisa temperatūra, visticamāk, nenoslīdēs zemāk par +10..+17 grādiem.

Jau ziņots, ka sausums Latvijā, iespējams, iznīcinās lielu daļu gaidāmās ražas, bet ugunsbīstamība mežos var kļūt ekstremāli augsta. Sausums arī palielina varbūtību, ka šovasar tiks pārspēti karstuma rekordi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:26

Jaunākās diskusijas