Profesors brīdina: Ar Indijas paveidu mirstība drīz vairāk parādīsies arī jaunu cilvēku vidū

tautaruna.lv 8.jūlijs 2021, 15:13
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Ivars Kalviņš kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Preses klubs" runājis par Covid-19 Indijas paveida izplatību un bīstamību.

Kalviņš norāda, ka Indijas jeb "delta" paveids esot par aptuveni 60 procentiem lipīgāks. Tāpat profesors pauž, ka šis variants vairāk skar jaunākus cilvēkus, aptuveni vecumā līdz 30, 45 gadiem, un mirstība no šī varianta ir "stipri augstāka".

Kalviņš atzīmē, ka arī Latvijas dati parāda, ka kopš "delta" varianta parādīšanās, vairāk saslimšanas gadījumu konstatēts tieši jaunu cilvēku vidū.

"Protams, ka arī mirstība viņu vidū drīz parādīsies vairāk," norāda profesors.

Kalviņš stāsta, ka arī vīrusi "karo par vietu saimnieka šūnā", kur agresīvākie izspiež iepriekšējos.

"Skaidrs, ka šajā cīņā uzvarēs Indijas variants un drīz mēs teiksim, ka mums praktiski visi ir Indijas varianti," saka Kalviņš.

Jau vēstīts, ka nedēļas laikā dubultojusies Covid-19 Indijas jeb "delta" varianta izplatība Latvijā, secināms no Nacionālās references laboratorijas vadītāja Sergeja Ņikišina otrdien valdības sēdē teiktā.

Iepriekšējā nedēļā veikta gandrīz 200 pozitīvo Covid-19 testu paraugu sekvencēšana, kas ir teju puse no visiem atklātajiem Covid-19 gadījumiem, stāstīja speciālists. Latvijas biomedicīnas pētījumu un studiju centrā sekvencētajos paraugos Indijas jeb delta variants atklāts 29% gadījumu. Pirms nedēļas delta variants atklāts 15% paraugu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:53

Jaunākās diskusijas