Infektoloģe atklāj, vai ir tādas cilvēku grupas, kurām nebūtu ieteicams vakcinēties

tautaruna.lv 14.jūnijs 2021, 16:11
 
AFP/Scanpix/Leta
Infektoloģe, vakcinācijas speciāliste Liene Čupāne kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" komentēja vakcīnu drošumu dažādam cilvēku grupām.

Čupāne norāda, ka nespēj nosaukt cilvēku grupas, kurām nebūtu ieteicams vakcinēties pret Covid-19. Iespējams, vienīgais izņēmums šobrīd ir bērni, kas jaunāki par 12 gadiem.

"Tādus veselības stāvokļus, kuru dēļ arī nevajadzētu veikt vakcināciju pret Covid-19, es arī nevarētu nosaukt," pauž Čupāne. "Gluži otrādi - šie veselības stāvokļi, kas daļai sabiedrības rada hroniskas saslimšanas un tiek lietoti dažādi medikamenti, kā reizi, pasliktina situāciju attiecībā uz saslimšanu ar Covid-19. Šie cilvēki daudz smagāk slimo un iznākums bieži vien nav labvēlīgs šādā gadījumā."

Viņa uzsver, ka cilvēkus ar hroniskām kaitēm vajadzētu vakcinēt, jo vakcīnas pasargātu no smagākajām saslimšanas formām.

Runājot par alerģijām, viņa atzīmē, ka ir būtiski uzsvērt, ka runa ir par ļoti smagām alerģiskām reakcijām kā anafilakse, kas ir dzīvību apdraudošs stāvoklis un varot iestāties pēc jebkuras vakcīnas saņemšanas, taču ļoti reti.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā vakcinācijas pret Covid-19 temps sarucis, sapotējot par piektdaļu iedzīvotāju mazāk nekā vēl pirms nedēļas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie jaunākie dati.

Līdz šim vismaz vienreiz pret Covid-19 Latvijā ir potēts 529 501 cilvēks, savukārt vakcinācijas procesu noslēguši 417 537 cilvēki.

Par vakcinācijas procesu noslēgušiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri saņēmuši "AstraZeneca", "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" ražotās potes abas devas vai "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva. Imunitāte pret Covid-19 izraisošo vīrusu pēc dažādu vakcīnu saņemšanas gan iestājas atšķirīgos laikos.

Kopumā valstī līdz 14.jūnijam veiktas 947 038 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada aprīļa sākumā provizoriski bija 1 887 600 iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši 28,05%% iedzīvotāju, bet abas - 22.12%.

Kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19, iepriekš pierakstoties, var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:05

Jaunākās diskusijas