FOTO: Dīvaini! Ģenētiskas anomālijas dēļ visiem ģimenes locekļiem ir zila ādas krāsa

tautaruna.lv 23.decembris 2023, 11:40
 
pexels.com
Fugates ģimene no Kentuki, ASV, bija ļoti neparasta. Teju visiem ģimenes locekļiem, ģenētiskas anomālijas dēļ, ādas krāsa bija zila, vēsta "Daily Star".

Fugatu ģimenes aizsākumi meklējami 1820. gadā, kad savienību izveidoja Martins Fugate, franču bārenis, un Elizabete Smārta.

Mārtinam bija ārkārtīgi reta ģenētiska anomālija, kas pazīstama kā methemoglobinēmija, kas ir vien 0,0035% pasaules iedzīvotāju. Šis stāvoklis traucēja pareizu skābekļa transportēšanu asinīs, izraisot zilu ādu un purpursarkanas lūpas.

No septiņiem Mārtina un Elizabetes bērniem četri dzimuši ar zilu ādu recesīvā gēna dēļ.

Tā kā ģimene dzīvoja ļoti noslēgtā vidē, tad bija pieņemts, ka raidinieki savā starpā var precēties un dibināt ģimeni. Krustojoties radniecīgiem gēniem, bērni dzima ar zilu ādas krāsu.

Lai arī šāda parādība sāka mazināties 20. gadsimta sākumā, 1975. gadā piedzimstot Benam arī viņa ādas krāsa bija zila. Tā laika gaitā izbalēja, taču joprojām lūpas un nagi iekrāsojās zilā krāsā, kad viņš jūtas satraukts vai viņam ir auksti. Vīrieša retā slimība un izskats pārsteidza ārstus.

Ārsts Medisons Kaveins nolēma padziļinātāk izpētīt, kas veicina to, ka āda ir zilā krāsā un kā šo problēmu risināt. Viņš atklāja, ka šādu cilvēku asinīs trūkst kāda svarīga enzīma, un izvirzīja hipotēzi, ka metilēnzilās krāsas injekcijas varētu mazināt šos simptomus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas