Dīvaini! Astronauti atklāj, pēc kā smaržo gaiss kosmosā

tautaruna.lv 9.decembris 2023, 16:05
 
pexels.com
Kā jums liekas pēc kā varētu smaržot gaiss kosmosā? Astronauti, kuri tur ir pabijuši, atklāj, ka kosmosa gaisam piemīt specifiska smarža, kas rada neizpratni zinātniekos, ziņo "Daily Star".

Gadu gaitā astronauti kosmosa smaržu salīdzinājuši ar vairākām mums pazīstamām smaržām.

Kopumā astronauti izcēluši, ka kosmoss smaržo pēc tādām lietām kā karsta metāla, sadegušas gaļas, piedegušām kūkām, šaujampulvera.

Tomēr lielākoties astronauti norāda, ka kosmoss smaržo pēc grilētas liellopa gaļas. Šāds salīdzinājums radis neizpratni zinātniekos.

Zinātnieki meklē skaidrojumu, kāpēc kosmoss smaržo pēc gaļas. Viņi šobrīd ir izvirzījuši vairākas teorijas. Viena no teorijām vēsta, ka Saules ultravioleto staru rezultātā rodas ķīmiska reakcija, kas gaisu "iesmaržina" tik pazīstamajā aromātā pēc gaļas. Tikmēr cita teorija vēsta, ka smarža radusies zvaigžņu eksplozijas rezultātā. Kad zvaigznes eksplodē, tās rada molekulas, kurām piemīt nepatīkama smaka.

Tomēr Miranda Nelsone, NASA eksperte, uzsver, ka abām teorijām trūkst datu un pierādījumu, lai kādu no tām atzītu par patiesu. Tikmēr astrofiziķis Ofleks Birnholcs norāda, ka patiesībā neviens no astronautiem nav tiešā veidā ieelpojos kosmosa smaržu, lai to varētu precīzi raksturot. Astronautus aizsargā aizsargtērps un viņi šo smaržu tiešā veidā nesajūt. Viņš norāda, ka aizsargtērpi, astronautiem atgriežoties no kosmosa misijas, mēdz smirdēt pēc plastmasas. "Astronauti regulāri sajutuši dīvainu aromātu, kas "pielipis" pie tērpiem, cimdiem un darbarīkiem."

NASA astronauts Dominiks Antonelli sacījis: "Kosmosam noteikti ir smarža, kas atšķiras no jebkura cita."

Tikmēr Dons Petits, ASV kosmosa aģentūras astronauts minējis: “Labākais raksturojums, ko es varu izdomāt, ir metālisks - diezgan patīkama salda metāla smarža."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas