Divi latviešu alfabēta burti "uzkar" tviteristu smadzenes; ar F un H nesākas neviens latvisks vārds

tautaruna.lv 26.marts 2023, 2:30
 
Oksana Džadana/f64
Daudziem noteikti pat nav ienācis prātā, ka latviešu alfabētā savulaik vispār nav bijis burta F, un līdz ar to arī nav neviena latviskas izcelsmas vārda, kurā tas būtu.

Ieraksts "Twitter": "Esmu jau stāstījusi, ka mana tiešā priekšniece intensīvi mācās latviešu valodu un gandrīz katru rītu salauž man smadzenes ar jautājumiem par atšķirībām starp atlikt, uzlikt, nolikt utt. Šodienas jautājums: vai ir kāds latviešu valodas izcelsmes vārds, kas sākas ar burtu f ?"

Izrādās, ka latvisku vārdu, kas sākas ar F vispār nav: "Manuprāt, f bija tas burts, kuram nebija vispār latvisko vārdu. Ja pareizi atceros no studijām." " Škiet, nav. Laikam tieši tāpēc, līdz pat 20. gs. sākumam bija Pidriķis, pabrīķis, plinte vai vīle..."

"F un h nav latviešu valodas burti, ja tā var teikt. Ar šiem burtiem tikai svešvārdi, kas iegājušies valodā."
"Nav. Latviesiem f nebija, tāpēc bija Pidriķis un nevis Fridrihs, kartupelis un nevis kartufelis, kapija un nevis kafija. F ieviesa nesen."

Komentētāji ir izbrīnīti, jo visi flokši, filmas, filcs utt. ir aizgūti no citām valodām: "Nopietni? Mums ir burti, uz kuriem sākas vārdi, kas neviens no tiem nav latviešu valodas izcelsmes?"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas