Hārvardas uztura speciālists iesaka izvairīties no šiem produktiem, lai novērstu demenci

tautaruna.lv 26.marts 2023, 19:30
 
Freepik
Hārvardas uztura speciālists un smadzeņu eksperts iesaka izvairīties no šiem 5 pārtikas produktiem, kas “vājina atmiņu un koncentrēšanos", raksta portāls "CNBC".

Speciālists pēta, kā mūsu zarnu baktērijas var izraisīt vielmaiņas procesus un smadzeņu iekaisumus, kas ietekmē atmiņu.

Esošie pētījumi norāda, ka mēs varētu samazināt demences iespējamību, izvairoties no pārtikas produktiem, kas var negatīvi ietekmēt mūsu zarnu baktērijas un vājināt mūsu atmiņu un fokusu.

Pievienotie cukuri

Saldumi, cukuroti dzērieni. Diēta ar augstu cukura saturu var izraisīt pārmērīgu glikozes daudzumu smadzenēs, kas pētījumos ir saistīti ar atmiņas traucējumiem un mazāku hipokampa plastiskumu - smadzeņu daļu, kas kontrolē atmiņu.

Cepti ēdieni

Frī kartupeļi, nageti, čipsi. Pētījumā, kurā piedalījās 18 080 cilvēku, atklājās, ka diēta ar lielu ceptas pārtikas daudzumu ir saistīta ar zemākiem rādītājiem mācībās un uzdevumos, kas saistīti ar atmiņu. Iespējamais iemesls, tiek noslogoti asinsvadi, kas ar asinīm apgādā smadzenes.

Ogļhidrāti ar augstu glikēmisko slodzi

Maize, makaroni, bulciņas. Svarīga ir uzņemto ogļhidrātu kvalitāte. Cilvēkiem, kuri ēd labākas kvalitātes ogļhidrātus (šķidrvielām bagātus produktus) bija par 30% mazāka iespēja saslimt ar depresiju nekā tiem, kuri ēda ogļhidrātus ar augstu glikēmisko indeksu (GI). Ogļhidrāti ar augstu GI ir kartupeļi, baltmaize un baltie rīsi. Medus, apelsīnu sula un pilngraudu maize ir vidēja GI pārtikas produkti. Pārtikas produkti ar zemu GI ir zaļie dārzeņi, lielākā daļa augļu, neapstrādāti burkāni, pupiņas, aunazirņi un lēcas.

Alkohols

Francijas Veselības un medicīnas pētījumu institūta pētniece un direktore Archana Singh-Manoux un viņas kolēģi 23 gadus sekoja 9087 cilvēkiem, lai noskaidrotu, kā alkohols ir saistīts ar demenci. 2018. gadā British Medical Journal viņi ziņoja, ka cilvēkiem, kuri bija pilnībā atteikušies no alkohola vai kuri patērēja vairāk nekā 14 dzērienus nedēļā, bija lielāks demences risks, salīdzinot ar tiem, kuri alkoholu lietoja mēreni.

Nitrāti

Bekons, salami, desas. Kāds nesen veikts pētījums pat liecina, ka nitrāti var izmainīt zarnu baktērijas tā, ka tas var nonākt līdz bipolāriem traucējumiem. Ja jūs vienkārši nevarat iztikt bez salami un desām, meklējiet tās, kas satur griķu miltus. Griķu milti satur svarīgus antioksidantus, kas var novērst dažas šīs gaļas negatīvās ietekmes uz veselību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:43

Jaunākās diskusijas