"Uzvaras" pieminekļa spridzinātāji: toreiz teroristi, tagad varoņi?

tautaruna.lv 21.maijs 2022, 10:57
 
Facebook
13.maijā Rīgas domes ārkārtās sēdē pieņēma vēsturisku lēmumu: nolemts demontēt objektu "Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem", kas atrodas Pārdaugavā.
Vakar Rīgā "atbrīvošanās no padomju mantojuma" gājienā bija pulcējušies aptuveni 5000 cilvēku. Katrā ziņā okupācijas pieminekļa nākotne šobrīd ir karsts temats. Ja pašķir vēstures lapaspuses, tad nākas secināt - piemineklis varēja Rīgas panorāmu "nerotāt" jau tālajā 1997. gadā. Par to atgādina deputāts Jānis Iesalnieks.

Facebook

Laikraksts "Diena" 2017.gada 10.jūnija Egīlā Zirņa publikācijā "Vēsture Dienā: Neveiksme teroraktā" sniedz detalizētu ieskatu tās dienas notikumos.

Piemēram, "spriežot pēc notikuma vietā atrastajām dokumentu atliekām, bojāgājušie savulaik ir bijuši aizsargu organizācijas biedri. Iespējams, sprādziena brīdī pie pieminekļa bijis vēl viens cilvēks. Patlaban tiek noskaidrots, kāpēc sprādziens noticis - vai nu bumba sprāgusi pirms paredzētā laika, vai arī kāda trešā persona abus bijušos aizsargus uzspridzinājusi. Kā Dienai kļuvis zināms, bumba eksplodējusi rokās vienam no bijušajiem aizsargiem un viņš nav paspējis to pareizi novietot, speciālisti lēš, ka ar tik daudz trotila pieminekli varētu iznīcināt pilnībā."

Vēlāk noskaidrojās, ka abi bojāgājušie, Raups un Aivars Vīksniņš, kā arī trešais, Juris Rečs, bijuši 1995. gadā dibinātā Pērkoņkrusta biedri. Viņš un vēl vairāki citi stājās tiesas priekšā. Tikmēr Latvijas sabiedrība joprojām diskutē, kā sadzīvot ar Latvijas okupāciju slavinošu pieminekli."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:53

Jaunākās diskusijas