Jaunā pētījumā atklāj, kāpēc Covid-19 pārslimojušajiem vajag vakcinēties

tautaruna.lv 3.oktobris 2021, 16:41
 
pexels.com
Eksperti skaidro, kāpēc cilvēkiem, kuri ir pārslimojuši Covid-19, būtu nepieciešams doties vakcinēties, raksta "UPI".

Daļa Covid-19 pārslimojušo uzskata, ka nav nepieciešams vakcinēties, jo organismā ir izstrādājusies imunitāte. Tomēr eksperti apgāž šādu mītu.

Ja inficējoties ar Covid-19 slimības gaita ir bijusi visai viegla, tad, iespējams, nav izstrādājusies pietiekami liela imūnā atbilde pret vīrusu, lai ilgstoši pasargātu organismu no atkārtotas inficēšanās ar koronavīrusu, atzīst ASV Bērnu infekciju slimību biedrības prezidents Badijs Kreiks.

"Jo vieglāka slimības gaita, jo pēc tam mazāka imūnā atbilde pret koronavīrusu," min Kreiks. Viņš uzsver, ka atkārtoti inficējoties ar Covid-19, slimības gaita var būt daudz smagāka.

Par pierādījumu kalpo arī viņa ģimenes piemērs. Viņš ar sievu un meitu izslimoja Covid-19, apstiprinājas tas, ka, jo vieglāka slimības gaita, jo mazāk antivielu izstrādājās organismā.

Viņa meita tikai vienu dienu saskāras ar slimības simptomiem, asins analīzes uzrādīja antivielu daudzumus - 700. Savukārt viņa sieva, kura veselu nedēļu cīnījās ar gripai līdzīgiem simptomiem, viņai analīzēs uzrādījas antivielu daudzums - 7 000 . Bet pašam speciālistam, kurš 16 dienas cīnījās ar visai smagu slimības gaitu, atveseļojoties uzrādījās iespaidīgs antivielu daudzums asinīs - 50 000.

"Ja jūs vakcinēsieties, jūs iegūsiet daudz vairāk antivielu nekā tikai pēc inficēšanās. Jūs iegūstat plašāku antivielu klāstu, kas jūsu ķermenim ļaus labāk atvairīt dažādus vīrusa variantus," pauž ārsts Viljams Šafners.

Kreiks uzsvēra, ka tie cilvēki, kuri ar Covid-19 sasirga pandēmijas sākumā, viņu imunitāte nav tik spēcīga pret jaunajiem vīrusa variantiem. Līdz ar to pastāv liela iespējamība jau pārslimojušam cilvēkam sasirgt, piemēram, ar Covid-19 delta varinatu. Tāpēc ir nepieciešams vakcinēties arī personām, kuras jau ir saskārušās ar šo vīrusu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:58

Jaunākās diskusijas