Šodien ir Starptautiskā komplimentu diena; cik bieži tos izsaka Latvijas iedzīvotāji?

Portāls nra.lv 24.janvāris 2018, 15:22
 
F64
Pētījumu kompānija "Kantar TNS" noskaidroja, ka Latvijas iedzīvotāji reti izsaka komplimentus: vairāk nekā puse jeb 54% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem reti izsaka komplimentus citiem cilvēkiem. Bet, ja izsaka, tad visbiežāk kompliments tiek izteikts tāpat - lai cilvēkiem ir patīkami.
Aptauja liecina, ka 38% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem bieži izsaka komplimentus citiem, vienlaikus vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 54% iedzīvotāju reti izsaka komplimentus, un vēl 2% iedzīvotāju nekad neizsaka komplimentus.

Sievietes salīdzinoši biežāk nekā vīrieši izsaka komplimentus citiem cilvēkiem. Iezīmējas būtiskas atšķirības arī tautības griezumā, jo citas tautības cilvēki biežāk nekā latvieši izsaka komplimentus citiem.

Tiem, kuri izsaka komplimentus, jautāts, par ko tieši viņi visbiežāk izsaka komplimentus citiem. 28% iedzīvotāju visbiežāk komplementus izsaka tāpat - lai cilvēkiem ir patīkami, 19% iedzīvotāju izsaka komplimentus par labi padarītu darbu, 18% - par izskatu.

Salīdzinoši retāk cilvēki izsaka komplimentus par garšīgi pagatavotu maltīti (9%), par kādu īpašu sasniegumu, piemēram, sportā vai darbā (9%), par kopā labi pavadītu laiku (6%) vai par kādu interesantu ideju (5%). 1% iedzīvotāju vienādi bieži izsaka komplimentus par visiem iepriekš minētajiem faktoriem.

Jaunieši 18-29 gadu vecumā salīdzinoši biežāk izsaka komplimentus par izskatu, savukārt cilvēki 40-49 gadu vecumā salīdzinoši biežāk izsaka komplimentus tāpat - lai cilvēkiem būtu patīkami.

Visvairāk Latvijas iedzīvotāji izsaka komplimentus saviem dzīvesbiedriem - to norādīja 27%. 21% no tiem, kuri izsaka komplimentus, izsaka tos saviem draugiem, 17% - bērniem, 15% - kolēģiem. Salīdzinoši mazāk iedzīvotāji izsaka komplimentus paziņām (7%) vai saviem vecākiem (4%). 2% aptaujāto norādīja, ka vienlīdz izsaka komplimentus visām minētajām personām.

Vīrieši salīdzinoši vairāk izsaka komplimentus savām dzīvesbiedrēm nekā sievietes saviem dzīvesbiedriem. Jaunieši 18-29 gadu vecumā salīdzinoši biežāk nekā citās vecuma grupās izsaka komplimentus saviem draugiem, savukārt iedzīvotāji 30-39 gadu vecumā - saviem bērniem. Vadītāji, augstākā līmeņa speciālisti salīdzinoši biežāk nekā cita veida nodarbinātie izsaka komplimentus saviem kolēģiem, skolēni un studenti - saviem draugiem, savukārt mājsaimnieces vai atbildīgie par mājsaimniecību - saviem bērniem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:52

Jaunākās diskusijas