ASV gatavojās potenciālam Krievijas kodoltriecienam Ukrainai

Portāls nra.lv 25.marts, 10:30
 
depositphotos.com
2022. gada beigās ASV sāka “nopietnu gatavošanos” iespējai, ka Krievija varētu veikt kodoluzbrukumu Ukrainai. CNN ziņo par to, atsaucoties uz divām Džo Baidena administrācijas augstākajām amatpersonām.

Kāds vārdā nenosaukts avots sacīja, ka bažas nav tikai "hipotētiskas", bet arī balstītas uz "ļoti jutīgiem izlūkdatiem", ko ieguva ASV izlūkdienesti. "Mums bija viss jāplāno tā, lai mēs būtu vislabākajā pozīcijā gadījumā, ja šis neiedomājamais notikums patiešām notiktu," CNN citē amatpersonas teikto.

Sākot ar 2022. gada vasaras beigām un rudeni, Baltā nama Nacionālās drošības padome rīkoja vairākas sanāksmes, lai sagatavotu atbildi uz iespējamo Krievijas kodoltriecienu.

Pirms tam izskanēja Krievijas varas iestāžu paziņojumi par plānu attiecībā uz Ukrainu par iespējām uzspridzināt "netīro bumbu". ASV šos vārdus uzskatīja par ieganstu taktisko kodolieroču izmantošanai.

Scenārijs tika uzskatīts par reālu pēc vairākām sakāvēm Krievijas armijai, kas līdz 2022. gada beigām atkāpās no Harkivas apgabala un Hersonas. Trieciena iemesls, pēc amerikāņu varas iestāžu domām, varētu būt, piemēram, ja tiktu ielenkta ievērojama daļa Krievijas karaspēka.
Rietumu izlūkdienesti pārtvēra arī sarunas starp Krievijas amatpersonām, kuras tieši apsprieda kodoltrieciena iespējamību, vēsta CNN.
ASV rīkoja vairākas slēgtas sarunas ar Krievijas Ārlietu ministriju un ģenerālštābu un brīdināja par kodolieroču izmantošanas sekām. Tajā pašā laikā ASV varas iestādes vērsās pie Indijas un Ķīnas, kuras pēc tam izteica paziņojumus par kodolkara nepieļaujamību. Pēc izdevuma avota teiktā, viņu izteikumi palīdzējuši novērst krīzi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas