Eksperti atkāj, cik droši ir ēst sniegu

tautaruna.lv 15.decembris 2023, 17:30
 
pexels.com
"FOX Weather" atklāj, vai tik tikko uzsnigušu sniegu var ēst un vai tas nav veselībai kaitīgs.

Ir reizes, kad krītot sniegpārslām, tās izskatās tik gardas, ka gribas atvērt vaļā muti un tās apēst.

Bet vai ir droši ēst sniegu?

"FOX Weather norāda, ka tāpat kā lielākajā daļā lietu, atbilde uz šo jautājumu ir daudz niansētāka nekā vienkāršs jā vai nē.

Sniegs kā ūdens tvaiki sāk savu ceļu uz zemi atrodoties augstu mākoņos. Ūdens tvaikiem sasalstot, veidojas ledus kristāli. Pateicoties vēja straumēm, ledus kristāliņi "savāc" vēl vairāk sasalušo ūdens tvaiku, līdz galu galā sniegpārsla kļūst pietiekami smaga, lai kristu lejā.

Ceļā uz Zemi sniegpārslas var "uzsūkt" sevī pavisam nelielu daudzumu ķīmiskā piesārņojuma. 2021. gadā veiktajā pētījumā atklājas, ka ledus kristāli, kas veido sniegu, efektīvi filtrē gaisā esošās molekulas, tāpēc sniegot sniegam faktiski tiek attīrīts gaiss. Papildus savāktajam gaisa piesārņojumam, pirmais sniegs bieži vien ir tiešā saskarē ar zemi. Tādējādi tas absorbē arī ķīmiskas vielas un molekulas no augsnes, piemēram, netīrumus, dzīvnieku izkārnījumus, pesticīdus u.c.

Sliktā ziņa ir tā, ka pirmais sniegs, kas uzkrīt, visticamāk, ir vismazāk drošais, lai to ēstu. Labā ziņa ir tā, ka pirmais sniegs paver ceļu daudz tīrākam sniegam. Turpinoties snigšanai, gaiss kļūst arvien tīrāks un tam nokrītot uz jau izveidojušās sniega kārtas, tas nav saskarē ar zemi un ir daudz drošāks ēšanai.

Pirms likt sniegu mutē ir jāņem vērā vēl dažas lietas. No ceļa vai ietves notīrītu sniegu nedrīkst ēst. Tāpat ir jāizvairās ēst sniegu, kas ir jebkādā veidā ir mainījis krāsu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:49

Jaunākās diskusijas