"Banknote.lv" ierauta krāpniecības shēmās

tautaruna.lv 18.marts, 15:15
 
MN
Krāpnieki izdomā arvien jaunus veidus, lai no lētticīgajiem izkrāptu lielāku vai mazāku naudas summu.

Aizvadītajā nedēļā sievietei, kurai mēģināts izkrāpt naudu, mikroblogošanas vietnē "X" raksta: "Šodien zvanīja it kā no City24.lv, un piedāvāja atrast īres dzīvokli. Bla-bla-bla, Jums tikai jānosauc vārds,uzvārds, p.k. un jāpārskaita 0.01 Eur. Pateicu,lai atsūta e-pastu. Protams, e-pasts kreisais, bet konta Nr. aizved uz "Banknote.lv" Wtf?"

Sieviete lūdz palīdzību izskaidrot notikumu gaitu krāpnieku atmaskotājam Elvim Strazdiņam, kurš raksta: "Lai paņemtu kredītu Banknotē, tai ir jāpārskaita 1 cents. Kad cilvēks to izdara, saņem kontā naudu. Pēc tam zvana “policija” (vēlviens krāpnieks) un saka, ka viņa kontā ienākusi nelegāla nauda, kura būs jāatgriež. Upuris to pārskaita un, sev nezinot, paliek parādā nebanku aizdevējam."

Arī pati “Banknote” brīdina par krāpniecības mēģinājumiem uzņēmuma vārdā.

Fintech uzņēmums DelfinGroup ir konstatējis, ka krāpnieki naudas izkrāpšanas nolūkos ir sākuši formēt darījumus uzņēmumam piederošajā Banknote tīklā citu personu vārdā, izmantojot iepriekš no šīm personām negodprātīgi iegūtus personīgos datus. Uzņēmums aicina iedzīvotājus nekādā gadījumā neizpaust personīgos datus, kā arī būt vērīgiem par darījumiem, kas tiek organizēti it kā jūsu vārdā.

Krāpnieki dažādos veidos izmanto elektroniskās autentifikācijas rīku SMART-ID, lai piekļūtu cilvēka datiem dažādās interneta platformās un pēc tam veiktu noziedzīgus darījumus Banknote aizsegā. Krāpnieki izmanto cilvēku neuzmanību, tādēļ nekādā gadījumā nedrīkst atklāt savus personīgos datus, savukārt viedierīcēs drīkst apstiprināt tikai tos paziņojumus par darījumiem, tajā skaitā SMART-ID verifikācijas kodus, kurus cilvēks ir pats iniciējis iestādes mājaslapā vai aplikācijā.

DelfinGroup sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Eltermane skaidro: "Saskaramies arī ar tādiem ziņojumiem, ka krāpnieki, uzdodoties par citu uzņēmumu pārstāvjiem, lūdz cilvēkus nosūtīt 1 centu uz atsūtīto konta numuru. Konta numurs pieder Banknote. Viena centa nosūtīšana uz uzņēmuma konta numuru ir saistīta ir klienta autentifikāciju aizdevuma izsniegšanai, tāpēc, ja jūs neesat pieteicies aizdevumam, noteikti neveiciet šo pārskaitījumu!"

Banknote aicina - ja radušās kaut mazākās aizdomas par krāpšanas mēģinājumu, sazināties ar Valsts policiju, kā arī sazināties ar uzņēmumu par nelikumīgām darbībām Banknote vārdā, zvanot 66116688. Uzņēmums jau ir vērsies atbildīgajās iestādēs, informējot par krāpniecības gadījumiem, kuros iesaistīts Banknote zīmols.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:02

Jaunākās diskusijas