Kas ir zināms par aviokatastrofā Baltijas jūrā bojāgājušo ģimeni?

Portāls nra.lv 10.septembris 2022, 12:30
 
Ekrānuzņēmums/Google/map
Līdz šim glābējiem Baltijas jūrā avārijas vietā ir izdevies atrast viena cilvēka ķermeni, vai pareizāk, sakot ķermeņa daļas, pēc kurām pagaidām nav identificēts bojāgājušais. Taču uzņēmums “Grisemann’s Quick Air” apstiprināja, ka šajā lidojumā ar tik traģiskām sekām devās uzņēmuma īpašnieks Karls Pēters Grīzemans ar ģimeni.

Grīzemanu ģimenei piederēja brīvdienu māja Spānijas dienvidos. Viņi ne reizi vien bija mērojuši ceļu no Ķelnes Vācijā uz Heresu Spānijā un atpakaļ. Arī 5. septembrī 72 gadus vecais Karls Pēters Grīzemans, viņa sieva Jūliāna, 27 gadus vecā meita Liza un viņas draugs Pauls Follmers devās uz Ķelni. Karla un Jūliānas dēls Džordžs gaidīja savus tuviniekus Ķelnes lidostā, bet tā arī nesagaidīja. Džordžs Ķelnes lidostā vada čarterreisu kompāniju "Quick-Air", kas specializējas pacientu pārvadāšanā un pieder “Griesemann” grupai. Lidmašīna ar Džordza vecākiem, māsu un māsas draugu vairākas stundas pēc tam, kad tai vajadzēja nosēsties Ķelnes lidostā, iegāzās Baltijas jūrā.

Vācijas portāls “Marktundmittelstand” vēsta, ka Pēters nesen bija atguvies no smagas slimības un draugiem bija priecīgi stāstījis: “Tagad es varu atkal lidot.”

Pēters Ķelnē tika augstu novērtēts ne tikai kā veiksmīgs uzņēmējs. Viņu uzskata par pilsētas veterānu, kurš, neskatoties uz savu turīgumu, iesaistījās pilsētas dzīvē. "Ja viņš kaut ko teica, tam bija nozīme," medijs citē Pētera draugu.


“Griesemann” grupa, kas atrodas Veselingā uz dienvidiem no Ķelnes, vairāk nekā 45 gadus ir aktīvi darbojusies iekārtu būvniecības, inženierijas, iekārtu tehnoloģiju un zibensaizsardzības jomā. Uzņēmums īpaši specializējas ķīmisko un rafinēšanas rūpnīcu celtniecībā un nodarbina aptuveni 1600 cilvēku. Par 2020. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 119 miljoni eiro, bet ienākumi pēc nodokļu nomaksas bija sasnieguši 2,4 miljonus eiro. Uzņēmums turpināja augt. Pēdējā pusgada laikā vien darbā tika pieņemts vairāk nekā 100 darbinieku.

Katastrofā cietusī lidmašīna piederēja Grīzemaņu ģimenes uzņēmumam.

"Pēterim ļoti patika lidot. Viņš bija ļoti precīzs, gandrīz izvēlīgs," atceras Ķelnes mākslinieks Antons Fukss, kurš ar Grīzmanu ģimeni draudzējas jau divus gadu desmitus. Viņš vairākas reizes lidoja uz Spānijas dienvidiem, kur Grīzmaņiem ir īpašums, atcerējās Antons.

Kārlis Pēters Grīzemans iemīlēja Spānijas provinci jau 80. gados un līdz pat savai nāvei traģiskā aviokatastrofā izmantoja jebkuru iespēju, lai pavadītu laiku savā lieliskajā mājā, kas atrodas netālu no Alemanes pludmales, rakstatrenddetail.com. Ziņas par negadījumu vietējie uztvēra ar sāpēm. Grīzemaņu kaimiņš atcerējās, ka liktenīgajā svētdienā bija sveicinājies ar Lizu pirms viņa devās uz lidmašīnu. “Grīzemaņi šeit ieradās regulāri, bet meita šeit dzīvoja praktiski visu gadu. Svētdien dārznieks viņus aizveda uz Heresas lidostu. Tagad jau zinām, kāda nelaime ir notikusi,” viņš stāstīja.


Meita Liza un viņas Pauls Follmers vadīja lielu zirgaudzētavu Vahtbergā netālu no Bonnas. Viņi šo īpašumu bija atpirkuši no barona de Rotšilda, kurš šo objektu bija būvējis kā sponsors Portugāles olimpiskajam braucējam treniņu vajadzībām.

Attēlā redzams Pēters Griezemans (pirmais no labās), meita Liza, meitas draugs Pauls (pirmais no kreisās).


Mediji vēsta, ka pirms avārijas lidmašīnas salonā varētu būt bijis spiediena kritums. Lidmašīna lidoja aptuveni 11 000 metru augstumā, kur gaisa spiediens ir zems. Ja šādā augstumā ir spiediena kritums, var sagaidīt bezsamaņu, uzskata aviācijas eksperts Hanss Kjēls, ziņo Zviedrijas raidorganizācija SVT. Lidmašīna avarēja pēc četru stundu lidošanas, kad "tai beidzās degviela", aģentūrai AFP sacīja Zviedrijas meklēšanas un glābšanas dienesta vadītājs Larss Antonsons.

Portāls NRA jau rakstīja, ka pirmdien Baltijas jūrā pirms tumsas iestāšanās atrastas cilvēka ķermeņa daļas, kas, iespējams, ir no pasažieru lidmašīnas katastrofā bojāgājušajiem. Trešdien ar Jūras spēku robota palīdzību Baltijas jūras dzelmē atpazītas svētdien avarējušās lidmašīnas korpusa daļas un bojāgājušo cilvēku personīgās mantas. Trešdien bojāgājušo ķermeņu daļas nav atrastas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:44

Jaunākās diskusijas