"Slimnīcā ievieto bez Covid, izraksta ar"; Juris Millers neizprot mediķu rīcību

tautaruna.lv 11.februāris 2021, 19:32
 
Oksana Džadana/F64 Photo Agency
Producents un žurnālists Juris Millers sociālajos tīklos dalījies ar rūgtu pieredzi - viņa vecākiem pēc slimnīcas apmeklējuma konstatēta inficēšanās ar Covid-19 vīrusu. Milleru notiekošo Latvijas aprūpes sistēmā raksturo kā vistiešāko "kara medicīnu".

"Nedēļu pirms tēta 89. dzimšanas dienas viņu aizveda uz slimnīcu. Abpusējais plaušu karsonis. Ārsti teica - būs jāpaliek "Stradiņos" vismaz 2 nedēļas. Protams, uzņemot slimnīcā viņam tika veikts Covid-19 tests. Rezultāts - negatīvs. Tobrīd šī ziņa bija kā mazs atvieglojums, jo tētis jau ilgāku laiku ir praktiski nestaigājošs un dzīvoja mājās. Dienu pirms viņa dzimšanas dienas - zvans no slimnīcas - rīt rakstīšot ārā un atvedīs mājās. Tobrīd nodomāju - kā mainījies medicīnas serviss slimnīcā - pacientus pat nogādā mājās. [...]

Mans prieks bija visai īss - tēti tieši viņa dzimšanas dienā atveda. Trīs slimnīcas sanitāri viņu ienesa dzīvoklī, jo viņš pats kustēties vairs nevarēja. Izraksts mani šokēja - tajā rakstīts, ka pacientam ir Covid-19.

Vakar runāju ar labu draugu, mediķi - objektīvi skatot, 100% nav iespējams pierādīt, ka tieši slimnīcā viņš tika pie Covid-19, taču ja no mājas neizejošam cilvēkam iestājoties slimnīcā tests ir negatīvs, bet izrakstoties - pozitīvs, ir par ko aizdomāties, vai ne?

Un te man radās nopietns jautājums - kā slimnīca vispār drīkstēja izrakstīt pacientu ar pozitīvu Covid testu? Nākošajā dienā man zvanīja no slimnīcas kāda sieviete - nosauca sevi par ārsti (uzvārdu tobrīd nepiefiksēju), kas uztrauktā balsī skaidroja, ka notikusi kļūda - viņam Covid tomēr neesot.

Tomēr esot jāizolē un jākontaktējas tikai maskā. Atviegloti nopūtos, lai gan dokumenti saka ko citu. Pirmās dienas šķita, ka varbūt izķepurosies, bet nu jau vairākas dienas tēta ķermenis bija te, bet gars - kaut kur tuvumā.

Aizvakar no emocionālā stresa noģība mamma. Viņu uz grīdas atrada kaimiņi, izsauca NMPD, kas viņu aizveda uz slimnīcu. Paldies mediķiem. No sirds. Nākošajā dienā viņu atveda mājās. Ar pozitīvu Covid testu izrakstā.

Protams, vīruss neatskaitās, no kā un kur pielipis, taču domāju, nav jābūt epidemiologam, lai šajā gadījumā loģiski izsekotu ķēdīti -slimnīcā ievieto cilvēku bez Covid, izraksta ar Covid, tālāk Covid konstatē viņa aprupētājai, kurai nu jābūt pašizolācijā.

Tēti vakar atkal aizveda uz slimnīcu. Cerības ir niecīgas. Bet varbūt notiks brīnums. Uz to arī jācer. Bet kā vispār drīkstēja no slimnīcas izrakstīt pusizārstētu abpusējā plaušu karsoņa pacientu ar jaunu [visticamāk - slimnīcā iegūtu] diagnozi Covid-19, man joprojām nav skaidrs. Ja šādi tiek pavairota slimības izplatība sabiedrībā, mēs vēl ilgi netiksim pie normālas dzīves. Bet to laikam sauc par "kara medicīnu", kad pacienti tiek šķiroti, lai atbrīvotu gultas cerīgākiem un jaunākiem..." secina producents.

Jau vēstījām, ka Covid-19 slimnīcā saķēra arī filmas "Dvēseļu putenis" režisora Dzintara Dreiberga māte, kura no vīrusa nomira. "Slimnīcā devās ar kājas traumu, bet ir aizgājusi, saķerot tur Covid," atklāja režisors.

Iepriekšējā diennaktī stacionāros ievietoti 110 Covid-19 pacienti, savukārt no slimnīcas izrakstīti 83. Ceturtdien kopumā stacionāros ārstējas 936 pacienti, no kuriem 840 ir vidēji smaga slimības gaita, bet 96 - smaga slimības gaita.

Iepriekšējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 83 pacienti, tajā skaitā astoņi pārvesti. Kopš Covid-19 izplatības sākuma Latvijā no stacionāriem izrakstīti 7108 cilvēki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:23

Jaunākās diskusijas