Viena vakcīnas deva var uz pusi samazināt Covid-19 pārnešanu, noskaidrots pētījumā

tautaruna.lv 28.aprīlis 2021, 11:00
 
ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta
Viena deva vakcīnas pret Covid-19 var uz pusi samazināt vīrusa pārnešanu, secināts Lielbritānijas Sabiedrības veselības aģentūras veiktā pētījumā, vēsta "Independent".

Saskaņā ar pētījumu, cilvēkiem, kuri saņēmuši vienu devu Pfizer/BioNTech vai Oksfordas/AstraZeneca vakcīnas un vismaz trīs nedēļas pēc injekcijas inficējušies, ir par 38 līdz 49 % mazāka iespēja inficēt mājiniekus, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri poti nav saņēmuši. Pētījums veikts no janvāra līdz februārim, kad Lielbritānijā dominēja jaunais vīrusa variants.

Pētījumā piedalījās 57 000 cilvēku no 24 000 mājsaimniecībām, kuri bija kontaktējušies ar vakcinētiem cilvēkiem. Tos salīdzināja ar teju miljons kontaktiem ar cilvēkiem, kuri nebija vakcinējušies. Kontakti tika definēti kā sekundāri koronavīrusa gadījumi, ja testa rezultāts bija pozitīvs divas līdz 14 dienas pēc pirmā gadījuma mājsaimniecībā. Lielākā daļa pētījuma dalībnieku bija jaunāki par 60 gadiem.

Pētījuma rezultāti publicēti pēc tam, kad arī Oksfordas Universitātes un Lielbritānijas Nacionālā statistikas biroja pētījumā konstatēts, ka vakcīnas visticamāk samazina vīrusa pārnešanu.

Saskaņā ar šī pētījuma datiem, viena Pfizer vai AstraZeneca vakcīnu deva par divām trešdaļām samazina koronavīrusa pārnešanas gadījumu skaitu un ir 74% gadījumu efektīva pret simptomātisku infekciju.

Eksperti tagad novērtēs, vai divas vakcīnu devas var vēl vairāk samazināt Covid-19 pārnešanu.

Jau vēstīts, ka par iespēju inficēt citus pēc vakcinācijas, epidemioloģe, Rīgas Stradiņu universitātes Sabiedrības veselības institūta direktore Ķīvīte-Urtāne kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" teica, ka jaunākie dati "diezgan pārliecinoši" rāda, ka visi vakcīnu veidi pasargā arī no infekcijas pārnešanas tālāk.

"Šobrīd pasaulē tiek runāts, ka tie cilvēki, kuri būs vakcinēti, viņi ir droši apkārtējiem," norāda epidemioloģe.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:09

Jaunākās diskusijas