"Mani nebrīdināja!"; iedzīvotāja par blaknēm pēc potes

tautaruna.lv 12.marts 2021, 12:09
 
Reuters/Scanpix/LETA
Pirms vakcinēties pret Covid-19, Andai šaubu nebija, taču pēc potes pirmās devas saņemšanas nepatīkamas blaknes pārsteidza nesagatavotu, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Anda uzskata, ka cilvēki ir jābrīdina, ka pēc vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas var būt nepatīkamas blaknes. Noskaidrojusi, ka atkarībā no vakcīnas ražotāja tās varot izpausties gan pēc pirmās, gan pēc otrās potes.

"Es saņēmu “AstraZeneca” vakcīnu. Jau pirmās dienas vakarā sākās drebuļi, bija paaugstināta temperatūra 38,7. Bija muskuļu sāpes, galvassāpes. Naktī bezmiegs. Nākamajā dienā temperatūra saglabājās 37,6. Bija slikta dūša, nebija ēstgribas. Pašsajūta kopumā ļoti slikta. Es teiktu, - pilnīga darba nespēja arī nākamajā dienā.

Es personīgi pazīstu piecus cilvēkus ar ļoti līdzīgiem simptomiem pēc pirmās “AstraZeneca” vakcīnas devas saņemšanas. Daudziem bijis pat trakāk. Vakar runāju ar savu kolēģi, saņēmusi “AstraZeneca” vakcīnu, pagājusi jau nedēļa, bet joprojām bezspēks ir.

Mana kolēģe stāstīja, ka pēc “AstraZeneca” pirmās devas saņemšanas viņai bija ļoti izteikta tahikardija. Viņai naktī licies, ka viss, - varbūt jābrauc pat uz slimnīcu, cik ļoti traki bijis. Viņa par to netika brīdināta.

Mani arī nebrīdināja, ka var būt blaknes. Es tieši vakcinācijas kabinetā jautāju, vai var sagaidīt kādas blaknes, bet medmāsiņa tikai paraustīja plecus. Es gaidīju, ka sāpēs tikai roka vakcinācijas vietā, jo medijos tā bija izskanējis.

Es, protams, saprotu, ka šīs blaknes atsver ilgtermiņa ieguvumu, ko sniedz vakcīna, tomēr būtu gribējies zināt laikus, kādi simptomi ir sagaidāmi?

Es gaidīju, ka varbūt kāds jautās, vai, saņemot vakcīnu, pēc tam viss bija kārtībā? Diemžēl ne. Neviens tādu informāciju neievāc, ja vien cilvēks pats nedodas kaut kur un nevēlas kādam stāstīt," viņa stāsta.

Ģimenes ārsts Jevģēnijs Bondins informē, kā pēc vakcinācijas var būt blaknes, kaut samērā reti: sāpes injekcijas vietā, nogurums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, alerģija, sāpes vēderā, pastiprināta svīšana utt. Blaknes novērotas pēc “AstraZeneca” pirmās devas saņemšanas, bet pēc, piemēram, ”Pfizer” un ”BioNTech” vakcīnas saņemšanas, blaknes biežāk novērotas pēc otrās devas. Neatkarīgi no iespējamām blaknēm, par kurām pacienti esot jāinformē, vakcīna tomēr ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no saslimšanas.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas