FOTO: cilvēki Latvijā neizpratnē par redzēto uz ledus; speciālisti sniedz atbildes

tautaruna.lv 12.februāris 2021, 12:00
 
Ekrānuzņēmums/LVĢMC
Cilvēkos neizpratni raisījuši zari, kas sabakstīti ledū ūdenstilpēs. Latvijas vides, ģeoloģijas un metereoloģijas centrs (LVĢMC) mikroblogošanas vietnē Twitter skaidrojis, ka šādi tiek atzīmēti āliņgi, kuros notiek ūdens caurplūdes mērījumi.

"Ar zariem ir atzīmēti āliņģi, kurus izmanto ūdens caurplūdumu mērīšanai. Zari atstāti, lai nākamā caurplūduma mērīšanas laikā nav atkārtoti jāmēra attālums starp āliņģiem un lai izvairītos no ledus un vižņu biezuma mērīšanas iepriekšējā punkta, jo tad būs nekorekti mērījumi," skaidrojumu sniedz LVĢMC.

Speciālisti arī atklāj mērīšanas metodiku. Katrā āliņģī vairākos dziļumos ar hidrometriskajiem spārniņiem tiek mērīts spārniņu apgriezienu skaits, kas pēc tam ar speciālu koeficientu palīdzību tiek konvertēts straumes ātrumā. "Vienlaicīgi katrā āliņģī vēl izpilda citus, tikpat svarīgus mērījumus," piebilst LVĢMC.

LVĢMC norāda, ka ledus biezums tiek mērīts ar pārnēsājamo ledus mērlatu. Vižņu biezums tiek mērīts ar speciālu hidrometrisko stieni, kuram galā ir apaļš disks, kas paredzēts vižņu apakšas piefiksēšanai pie stieņa izvilkšanas no upes.

"Pēc tam, visus mērījumus savadot hidrometriskajā sistēmā, tiek aprēķināts ūdens caurplūdums," skaidro LVĢMC.

Jau vēstīts, ka Latvijas ūdenstilpes klāj nevienmērīga biezuma ledus slānis, turklāt zem sniega ir grūti izvērtēt ledus stāvokli, tādēļ kāpt uz ledus ir bīstami, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra šonedēļ veiktie mērījumi.

Daugavā pie "Kvadrāta", Rīgā, ceturtdien bija 14 centimetrus (cm) biezs ledus, pie Jersikas - 23 cm biezs ledus. Trešdien Daugavā pie Krāslavas un Piedrujas ledus biezums bija attiecīgi 14 un 16 cm, pie Daugavpils - 24 cm, pie Vaikuļāniem - 26 cm, pie Jēkabpils - 19 cm.

Savukārt Ventā pie Vārdavas un Bārtā pie Dūkupjiem ledus biezums ceturtdien bija vien astoņi centimetri.

Lielupi pie Jelgavas, Kalnciema un Slokas sedz 11-16 cm bieza ledus kārta. Ledus biezums Aiviekstē pie Lubānas 16 cm, Rēzeknes upē pie Griškāniem - 20 cm, Pededzē pie Litenes - 24 cm.

Biezākais ledus - 33 cm - konstatēts Rāznas ezerā.

Tuvākajās dienās ūdens līmenis Latvijas upēs galvenokārt lēni pazemināsies vai svārstīsies ledus veidošanās procesu ietekmē. Upju notece turpinās samazināties.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:58

Jaunākās diskusijas