Bricis atklāj, kāpēc bargais sals šajā ziemā ir ļoti svarīgs

Baiba Puriņa 21.janvāris 2021, 10:52
 
Kaspars Krafts/F64
Šoziem uznākušais aukstums vilnis ar lielāko salu pēdējo četru gadu laikā ir ļoti nozīmīgs Latvijas dabai, atklāj LTV Laika ziņu redaktors Toms Bricis.

Bricis norāda, ka aukstums un sniegs paaugstinās ūdens līmeni dabā, kas pasargās augsnes no izžūšanas pavasarī. Ja ir sniegs, tad vismaz martā mitrums augsnē saglabājas un sniegs kūst pakāpeniski, augsni mitrinot.

Latvijā vairākus gadus nav bijuši arī pali. Šogad jau ir fiksēta lokāla ledus iešana, kas "kā drāšu birste" izberzīs upju gultnes un krastus no augu atliekām. Pateicoties salam un ledum, upes kļūs tīrākas. Tāpat ir cerība, ka šogad palienu pļavas pie upēm applūdīs, padzirdot augus, kam tas ir nepieciešams.

Tāpat sals mazina svešzemju sugu invāziju. Tagad viss no dienvidiem ienākušais izsals.

Bricis arī izsaka prognozi, ka, pēc statistikas raugoties, pavasarim vajadzētu būt "lieliskam". "Bet vēl jāpagaida. Gaidīsim," pauž Bricis.

Aukstuma dēļ Latvijā bija novērojamas dažādas optiskās parādības. Piemēram, "saules stabi" saulrietu un saullēktu laikā, ko rada ledus kristāli gaisā. Bricis skaidro, ka šī parādība ir bieži novērojama barga sala laikā, bet tā kā šāds sals pie mums sen nebija bijis, bijām par to aizmirsuši.

Bricis uzskata, ka retāka parādība bija gaismas pīlāri, kas veidojās virs mākslīgiem gaismas avotiem. Šai parādībai nepieciešams liels sals, jo tai der tikai piezemes slānī esošie ledus kristāli.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas