Nils Ušakovs par vakcīnu pret Covid-19: Vai es plānoju pats vakcinēties? Jā!

tautaruna.lv 6.janvāris 2021, 11:45
 
Dāvis Ūlands/F64
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs soctīklos detalizēti paskaidrojis, kāpēc nolēmis vakcinēties pret Covid-19.

Ušakovs sociālajā vietnē Facebook apskatījis 5 personiskus jautājumus par Covid-19 vakcīnu un sniedzis tiem atbildes.

Turpinājumā ieraksta teksts:

1. VAI ES PLĀNOJU VAKCINĒTIES PATS?
Vakcīnai jābūt tikai un vienīgi brīvprātīgai! Katram jābūt tiesīgam pašam pieņemt lēmumus!
Es pats noteikti plānoju vakcinēties. Es tiešām negribu inficēties ar covid. Reiz dzīvē man jau nācās pamosties ar mākslīgās elpināšanas cauruli mutē. Noteikti vairs nav vērts atkārtot, un ar vecumu vēlme riskēt ir mazāka. Mans darbs ir saistīts ar pastāvīgu komunikāciju ar dažādiem cilvēkiem no dažādām valstīm. To, protams, nevar salīdzināt ar riskiem, kuriem pakļauti tie paši veikalu pārdevēji. Bet vakcīna joprojām ir veids, kā pasargāt gan sevi, gan tos cilvēkus, ar kuriem es sazinos.
2. KAD PLĀNOJU VAKCINĒTIES?
Tagad pirmos Latvijā un Beļģijā plāno vakcinēt ārstus un vecāka gadagājuma cilvēkus. Es ar savu vecumu un profesiju, saskaņā ar pašreizējiem protokoliem, varēšu vakcinēties kaut kad vasarā.
Es netaisos vakcinēties ārpus kārtas. Un ne tāpēc, ka es tik "cēli" slēptos no vakcīnas. Vienkārši kļūt par "blatņiku", kurš apiet ārstu un veco ļaužu rindas, karmai uzreiz tiek atņemti 100 punkti.
Un vakcinācijas līmenis Latvijā tagad ir katastrofāli zems. 2000 cilvēku dienā - tādā ātrumā veselu gadu tiks vakcinēti tikai tie, kuri tic vakcīnai.
Starp citu, Eiropā jau tagad sākas skandāli par to, ka dažādas zvaigznes, kultūras darbinieki, sabiedriski darbinieki un politiķi vakcīnu saņēma ārpus kārtas. Starp tiem, kas izcēlās, ir arī Eiropas Parlamenta deputāti.
3. VAI POLITIĶIEM IR JĀVAKCINĒJAS PIRMAJIEM?
Es uzskatu, ka politiķiem, it īpaši valstīs, kur cilvēki īpaši netic vakcīnai, vajadzētu vakcinēties vispirms un publiski. Es nesaprotu, kāpēc prezidents Egils Levits, premjerministrs Krišjānis Kariņš un veselības ministre Ilze Viņķele, kura tagad tiek atstādināta, to vēl nav izdarījuši. Izmantojot trīs publiskas injekcijas vienā pieejā, viņi būtu darījuši vairāk, lai apkarotu pandēmiju nekā visu pagājušo gadu.
Latvijas gadījumā tas ir arī jautājums par valsts demokrātisko darbību. Ne parlaments, ne valdība nevar normāli strādāt attālināti. Lai gan mūsu parlaments un valdība ne pārāk labi strādā arī ierastajā režīmā.
100 vakcīnas deputātiem un 14 vakcīnas ministriem - un ļausim viņiem sākt strādāt normālā pilnvērtīgā neattālinātā režīmā! Varbūt bedzot Latvijas iedzīvotāji viņiem sāks vairāk uzticēties.
Šajā gadījumā, ja ir nepieciešams publiski vakcīnēties, lai pārliecinātu vismaz dažus cilvēkus darīt to pašu - nav šaubu, es esmu gatavs vakcinēties kaut rīt.
4. VAI ES UZTICOS VAKCĪNAI?
Kopumā es uzticos, bet, protams, tikai daļēji. No vienas puses, zinātniekiem un ražotājiem šoreiz bija praktiski neierobežoti gan līdzekļi, gan cilvēku resursi jaunas vakcīnas izstrādei. Zinātne nestāv uz vietas, atvainojiet par tik bieži izmantoto frāzi, un jaunu vakcīnu izstrādei tagad varētu būt vajadzīgs mazāks laiks nekā cīņas pret bakām savā laikā.
No otras puses, protams, ir nedaudz neērti, ka jums tiks injicēts kaut kas tāds, kas tika izgudrots tikai pirms pāris mēnešiem.
Bet secinājums ir tāds, ka, ja Latvijas ārsti ir gatavi vakcinēties brīvprātīgi, jo neredz citu risinājumu, tad no kā ir jābaidās un kāpēc jāpretojas?
5. AR KĀDU VAKCĪNU ESMU GATAVS VAKCINĒTIES - EIROPAS, AMERIKAS VAI KRIEVIJAS?
Es domāju, ka zinātnieki ES, ASV un Krievijā tagad spēj izstrādāt vaikāk vai mazāk vienādas kvalitātes vakcīnas. Galvenais jautājums ir spēja ražot pietiekami daudz vakcīnu bez brāķiem. Piemēram, Krievijas un Sputņik V gadījumā mēs runājam par spēju ļoti īsā laikā ražot apmēram 300 miljonus vakcīnu, lai vakcinētu tikai savus iedzīvotājus. Eiropas un Amerikas ražotāji saskaras ar vienādām problēmām. Tāpēc mums jānovēl visiem - eiropiešiem, amerikāņiem, krieviem - pēc iespējas ātrāk saražot pietiekamu daudzumu augstas kvalitātes vakcīnu. Darba pietiks visiem.
Un vēl par vakcīnām un patriotismu - neatkarīgi no tā, kas ir ražojis šo vakcīnu, Eiropa vai Krievija, tāpat tās tiek ražotas lielās farmācijas korporācijās, kas vēlas uz tā nopelnīt. Izvēle starp vakcīnu ražotāju valsti ir izvēle, kuram oligarham vai miljardierim vēlaties palīdzēt vairāk? Eiropas, Amerikas vai Krievijas?
"Tāpēc es vakcinēšos ar to vakcīnu, kas būs pieejama Latvijā," nobeigumā piebilst Ušakovs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:14

Jaunākās diskusijas