Bukšs prognozē, kāds laiks būs decembrī; vai Ziemassvētkos snigs?

Baiba Puriņa 1.decembris 2020, 11:00
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozē, kādi laikapstākļi gaidāmi decembra mēnesī.

Savā blogā dabas vērotājs atklāj, ka, ja caurmērā rudens pēdējais mēnesis bijis siltāks nekā parasti, tad novembra nogalē laika apstākļi atgādina par ziemu.

"Rudens zīmes dabā un nozīmīgajās dienās rāda, ka decembrī Austrumlatvijā ziema atnāks uz palikšanu. Lai arī ziemas pirmais mēnesis rādās būt siltāks nekā parasti, tomēr tas atnesīs visu nokrišņu buķeti, nelielu salu un apledojumu. Ja seko ticējumiem par pirmo sniegu un laika apstākļiem 7. augustā, kas paredz ziemu, tad ziema būs ar nokrišņiem un atkušņiem bagāta," raksta Bukšs.

Viņš atklāj, ka šodienas laika apstākļi iezīmēs laiku arī ziemā, jo ticējums vēstot - kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rīts silts - ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū sals - ziemas vidū stiprs aukstums. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis - ziema būs gara, un pavasaris vēls.

Viņš norāda, ka decembra pirmajā pusē laika apstākļi būs mainīgi: "Ja mēneša sākumā naktīs neliels sals, vietām līdz mīnus 8, 10 grādiem, tad pēc 7. decembra dienās līdz 5 grādiem silts. Īslaicīgi nokrišņi, kas pārsvarā sniegs, slapjš sniegs, arī lietus. Ceļi slideni."

Decembra vidū būšot vairāk dažāda veida nokrišņu, kā arī gaidāms vējš. Temperatūra pa dienu būšot pārsvarā ap nulli, bet naktīs gaidāms neliels sals un apledos ceļi.

Ziemassvētku laiks būšot bez būtiskiem nokrišņiem un Latvijas austrumos var izveidoties nenoturīga, īslaicīga sniega sega. Temperatūra šajā laikā dienā būšot ap 0, plus 5 grādiem, bet aktīs iespējams neliels sals līdz mīnus 5 grādiem.

"Pēc Ziemassvētkiem varētu kļūt aukstāks un naktīs Austrumlatvijā temperatūra var nokrist līdz mīnus 15 grādu atzīmei. Arī dienas laikā saglabāsies neliels sals. Daudzviet neliels sniegs, ceļi slideni. Brīžiem putinās. Iespējams, ka daudzviet Vecgada vakars būs balts," atklāj dabas vērotājs.

Līdzīgi laika apstākļi turpināšoties arī janvāra sākumā un līdz Zvaigznes dienai 6. janvārī bez lielām izmaiņām.

Kopumā decembris rādās būt siltāks nekā parasti. Nokrišņi, kas Austrumlatvijā pārsvarā sniegs, slapjš sniegs, bet tuvāk jūrai lietus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:08

Jaunākās diskusijas