Vietējie satraukti par "Covid-19" izplatību Gulbenē; bažas neapstiprinās

tautaruna.lv 13.marts 2020, 18:40
 
Pixabay
Šorīt satraukta gulbeniete sazinājusies ar vietējo laikrakstu "Dzirkstele", vēloties noskaidro, cik patiesa ir informācija, ka kāds gulbenietis inficējies ar “Covid-19” vīrusu un nogādāts slimnīcā. Izplatījusies arī neoficiāla informācija, ka laboratorijā apstiprināta inficēšanās diviem novada cilvēkiem.

“Šobrīd ir pieejama informācija tikai par kopējo saslimušo skaitu Latvijā,” norāda centra Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere. Viņa atzīst, ka arī vēlāk nebūs atbildes uz jautājumu par iespējamo inficēšanos ar koronavīrusu Gulbenes novadā. “Tā nav gripas statistika, kas katru gadu tiek analizēta pa atsevišķiem reģioniem, pilsētām un iedzīvotāju vecuma grupām. Situācija ar “Covid-19” mums visiem ir jauna, tāpēc rīkojamies pēc vajadzības. Tagad pats svarīgākais ir apzināt saslimušos un kontaktpersonas, kas bijušas ar viņiem saskarē, bet iedzīvotājiem galvenais ir necelt paniku un ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus,” komentē E.Tettere.

SIA “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība” sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Upīte norāda, ka slimnīcā nav neviena ar koronavīrusu inficēta pacienta. Gulbenē šim mērķim ir paredzēta atsevišķa palāta izolatorā, bet Balvos - pat atsevišķa ēka. Šobrīd ir valstiski noteikts, ka cilvēkus ar aizdomām par inficēšanos ar koronavīrusu nogādā Vidzemes vai Rēzeknes slimnīcā. “Lai ierobežotu vīrusa izplatību, ir ierobežoti apmeklētāju apciemojumi slimnīcā. Tie ir iespējami tikai akūtos saslimšanas gadījumos ar dežurējošā ārsta atļauju. Ieteikts arī pārskatīt ambulatorās pacientu pieņemšanas,” skaidro L.Upīte. Viņa uzsver, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde nevienu šādu slimnieku uz slimnīcu Balvos vai Gulbenē nav vedusi. Turklāt nekur netiek izpausta informācija, no kurienes ir pacienti, ja tādi ir. “Neviens neziņo, ka Valmierā vai citur ir pirmais koronavīrusa pacients. Tāda Veselības ministrijas rīkojuma nav, jo tā ir lieka panikas celšana. Visiem ir ieteikts vairāk uzturēties mājās, nevis staigāt apkārt. Balvos neviena ar aizdomām par saslimšanu nav, bet varbūt kāds ir aizvests uz Vidzemes slimnīcu, tas nav zināms,” skaidro L.Upīte. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciāliste Sniedze Bračka atzīst, ka visu nepieciešamo informāciju par koronavīrusa izplatības ierobežošanu un saslimušajiem var uzzināt gan atbildīgo dienestu, gan novada pašvaldības mājaslapā internetā. “Ja kāds uzskata, ka Gulbenē vajadzētu ieviest karantīnu gadījumā, ja kāds ir inficējies ar “Covid-19” vīrusu, tad var vērsties pašvaldībā. Turklāt vismaz pagaidām saskaņā ar mums pieejamo informāciju par tādu nepieciešamību nekas neliecina,” saka S.Bračka. Viņa skaidro, ka aizdomas par saslimšanu vēl nenozīmē, ka slimība arī apstiprinās. “Mūsu dienests aizdomas nevar ne apstiprināt, ne noliegt, jo neesam tā iestāde, kas to dara. Valstī ir izsludināts ārkārtējs stāvoklis, kas nosaka, kā cilvēkiem ir jāievēro profilakse un kā jārīkojas, ja rodas aizdomas par saslimšanu. Katram ir jābūt līdzatbildīgam, ja radušies saslimšanas simptomi vai aizdomas par inficēšanos. Ir atrodama ļoti plaša informācija, kur tādos gadījumos zvanīt un kā rīkoties. Vienīgā iespēja nav zvanīt redakcijai. Situāciju katrā lokālā vietā apzina pašvaldība,”skaidro S.Bračka.

Viņa uzsver, ka zvanīt uz 113 vajadzētu tikai tad, ja ir gripai līdzīgi saslimšanas simptomi.

Avots: dzirkstele.lv

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:44

Jaunākās diskusijas