Laura Grēviņa aicina palikt mājās un izmantot šo laiku lietām, kas atliktas

Baiba Puriņa 13.marts 2020, 19:24
 
Vladislavs Proškins/F64
Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas valstī bloga "Viens+viens" autore un Radio 5 personības un dīdžeja Toma Grēviņa sieva Laura Grēviņa soctīklos izteikusi aicinājumu līdzcilvēkiem.

"Droši vien daudzus vakar pārņēma sajūta - šis laikam ir tas brīdis, kad piedzīvojam ko īpaši svarīgu pasaules un Latvijas vēstures kontekstā. Ārā gaudojot spēcīgam vējam, sajūtas sēžot ar ģimeni pie vakariņu galda, un apspriežot turpmākā mēneša (ne)plānus, sajūtas bija diezgan sirreālas. Interneta veikalos piegādes laiki acu priekšā saruka pa minūtēm, tikmēr soc. tīklos un čatos viens otram pārsūta foto ar tukšiem plauktiem veikalos. Ir viegli pavilkties līdzi panikai, tomēr es aicinu domāt racionāli - palikt mājās turpmāko mēnesi, cik vien tas ir iespējams (vienalga, esi bijis ceļojumā uz skartām zonām, vai neesi ceļojis vispār - jo īsti droši vairs nav nekas). Ticu, ka pie ēdiena un citām precēm mēs tiksim," iesāk Laura.

Viņa aicina cilvēkus izmantot šo laiku, lai beidzot izdarīt to, par ko vienmēr esam sūdzējušies, ka “nav laika”. "Sakopsim māju, atbrīvosimies no liekā. Pavadīsim šo laiku ar bērniem, iepazīsim viņus tuvāk, jo, būsim reāli - cik daudzi no mums var ikdienā nesteidzoties uzklausīt bērnus, saprast, kas viņiem ir svarīgs? Šomēness mums ir lieliska iespēja nevis uztvert bērnus kā apgrūtinājumu, bet iesaistīt viņus mājas darbos, kopā pagatavot ēst, daudz lasīt utt." ar idejām dalās Laura.

Laura neslēpj, ka šis laiks būs izaicinošs: "Protams, būs izaicinājums kādu laiku strādāt no mājām, neiet uz sporta klubu un kafejnīcām, bet ticu, ka uzzināsim daudz jauna par sevi un citiem, un taps daudz jaunas, radošas idejas!"

View this post on Instagram

A post shared by lauragrevina (@lauragrevina) on

Jau vēstīts, ka valdība ceturtdien pieņēma lēmumu visā Latvijā izsludināt ārkārtas situāciju - šodien visās skolās tiek pārtrauktas mācības, ierobežota kultūras un sporta pasākumu norise, bet epidemioloģiskās drošības pasākumi iedzīvotājiem, kuri atgriežas no vīrusa skartajām valstīm, ir obligāti, nevis tikai ieteikums ievērot tos brīvprātīgi.

No piektdienas ir pārtraukts mācību process klātienē visās izglītības iestādēs, nodrošinot mācības attālināti. Pārtraukts visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību process, piemēram, treniņi, sacensības, mēģinājumi (sporta skolas jau izziņojušas gan sacensību pārtraukšanu, gan treniņu apturēšanu līdz 14. aprīlim). No piektdienas ir atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, kuros dalībnieku skaits varētu būt virs 200. Diskutabls jautājums pieņemts par pirmsskolām, kuras bērnus uzņems, bet vecākiem ir jāparaksta dokuments, ka viņi nav bijuši nevienā no vīrusa skartajām valstīm un nav bijuši kontaktā ar saslimušajiem. Faktiski tas nozīmē paļaušanos uz vecāku godaprātu. Valdībā izskatīja arī jautājumu par robežu slēgšanu vai robežkontroli, tomēr attiecībā par to nekādu lēmumu nepieņēma un to ārkārtas situācija pašlaik arī neparedz. Toties karantīna cilvēkiem, kuri atgriezušies no vīrusa skartajām valstīm, un viņu kontaktpersonām tagad ir jāuztver kā obligāta, un par tās neievērošanu var būt arī kriminālatbildība.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:44

Jaunākās diskusijas