VIDEO: Unikāli! Latviešu zinātniece gatavo kēksus no sliekām

Viktorija Gabrjuna 15.februāris 2020, 16:12
 
Ekrānšāviņš no video
Ikdienā zinātniece Ilga Gedrovica pēta ne tikai visiem labi zināmus pārtikas produktus, bet pievērsusies arī latviešu ēdienkartei netipiskiem maltīšu papildinātājiem – sliekām, kuras, starp citu, ir lielisks olbaltumvielu avots, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Šobrīd Latvijā neatrodas ne slieku, ne circeņu, ne citu kukaiņu audzētavas, lai gan ir valstis, kur tos ēst ir norma. Ilga ir pārliecināta, ka tas ir tikai laika jautājums, kad arī Latvijas veikalu plauktos parādīsies kukaiņi.

Jānorāda, ka pētniecība notiek tikai un vienīgi laboratorijā. Kukaiņus zinātniece iegūst no konkrēta slieku audzētāja. Ilga pēta apstākļus, kādos tas audzis, pēc tam seko pārstrādes process, lai izvairītos no baktērijām, tālāk jau sliekas kaltē. Pēc tam gatavo slieku pulveri, kuru klāt var pievienot maltītēm.

Pētniecības rezultātā Ilga pagatavojusi daudz dažādu ēdienu, kuriem pievienots slieku pulveris. Konstatējusi, ka vislabāk tas iederas pie maizes, kēksiem, makaroniem un citiem miltu produktiem.

Pulverī ir tik daudz olbaltumvielu, lai to jau oficiāli atbilstoši Latvijas regulējumam varētu dēvēt par olbaltumiem bagātu produktu. Tāpat sastāvā ir šķiedrvielas un minerālvielas.

Pārtikas un veterinārais dienests norāda, ka šobrīd ir pāragri runāt par to, kad produkti, kuros ir kukaiņi, varētu nonākt veikalu plauktos. Tomēr diskusijas par to notiek visā Eiropā.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas