VIDEO: kādas ir bīstamākās profesijas Latvijā

Viktorija Gabrjuna 15.februāris 2020, 20:33
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Lai gan daudzu profesiju pārstāvji uzskata, ka viņu darbs ir riska un bīstamu momentu pilns, tomēr par bīstamu nozari tiek uzskatīta tāda, kurā strādājošie gūst smagas traumas un ir bojāgājušie, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Saskaņā ar Valsts darba inspekcijas datiem par visbīstamākajām nozarēm Latvijā tiek uzskatītas šādas:

1. būvniecība;

2. sauszemes transports;

3. lauksaimniecība;

4. mežizstrāde;

5. kokapstrāde.

Būvniecībā strādājošie iet bojā gan tranšejās, gan strādājot uz jumta, gan veicot citus darbus. Par īpaši bīstamu tiek uzskatīta jumiķa profesija, jo darbs ir augstumā un prasa alpīnista iemaņas.

Biedrības ”Latvijas Jumiķu apvienība” valdes priekšsēdētājs Armands Liede vērš uzmanību, ka likumdošanā būtu jāiekļauj nosacījums, - jumta darbus drīkst veikt tikai sertificēti un tam īpaši mācīti jumiķi, nevis jebkurš celtniecības darbu veicējs, kā tas notiekot praksē. Nevis jumiķi, bet celtnieki gājuši bojā, strādājot gan uz Valsts darba inspekcijas jumta, gan uz Finanšu ministrijas jumta.

Lauksaimniecībā strādājošie cieš no ķimikālijām un savaino sevi dažādās iekārtās un lauksaimniecības tehnikā. Savukārt sauszemes transportlīdzekļu vadītāju darbs tiek uzskatīts par bīstamu, jo darbinieki bieži cieš ceļu satiksmes negadījumos, gadās, ka, braucot iemieg, un iznākums ir letāls.

Bīstamo nozaru un darbavietu tops dažādās valstīs ir atšķirīgs, un tā noteikšanas metodes ir dažādas. Piemēram, ASV par visbīstamāko minēta mežizstrāde. To nosaka pēc letālo iznākumu skaita uz 100 tūkstošiem nodarbināto. Latvijā zāģeriem ir stingras darba drošības prasības, iespējams, tas viņus pasargā no iekļūšanas mūsu valsts topa pirmajā vietā. Tomēr nelaimes gadījumi mežizstrādes nozarē notiek gana bieži. Visbiežāk traumas gūst iesācēji un zāģeri, kam jau ir 17 gadu pieredze, kas kļūst pašpārliecināti un vairs nav tik uzmanīgi, bieži ir pārgalvīgi. Letāli iznākumi un smagas traumas ir arī kokapstrādes nozarē.

Tirdzniecība arī tiek uzskatīta par bīstamu nozari, neņemot vērā, ka letālu gadījumu neesot, taču tajā strādājošie bieži gūst traumas, gan paklūpot, gan sagriežoties ar dažādiem asiem priekšmetiem.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas