"Briesmoņi ir modušies!" Soctīklos līdzcilvēki brīdina cits citu

tautaruna.lv 24.februāris, 9:45
 
Mārtiņš Zilgalvis/MN
Ērču aktivitātes sezona sākas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5 grādus. Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka.

Kā liecina ieraksts "Facebook", ērces jau modušās.

"Vakar bijām pastaigā pa mežu un breismoņi jau modušies," lasāms ierakstā. Cilvēki komentāros neslēpj izbrīnu, ka pirmās ērces manāmas jau februārī.

Jau ziņots, ka šogad valsts apmaksātās ērču encefalīta vakcīnas saņems bērni piecos Latvijas novados, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Šī gada ērču encefalīta endēmisko teritoriju sarakstā iekļauts Kuldīgas novads, Dienvidkurzemes novads, Ventspils novads, Talsu novads un Cēsu novads.

Teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni, kurās 2024. gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, tika noteiktas, veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu periodā no 2019. gada līdz 2023. gadam.

No 2019. līdz 2023. gadam visvairāk ērču encefalīta saslimšanas gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju bijis Kuldīgas novadā - 90,5 saslimšanas gadījumi, Dienvidkurzemes novadā - 74,5, Ventspils novadā - 70,4, Talsu novadā - 60 un Cēsu novadā - 32,5.

Valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai un vienīgi pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas slimības un ērlihiozes.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

24.februāris

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:32

Jaunākās diskusijas