Līdzcilvēkus šokē kāda ārsta attieksme pret personu, kurai ir autisms

tautaruna.lv 25.februāris, 9:45
 
Depositphotos
Autiskā spektra traucējumi nav slimība, bet viens no centrālās nervu sistēmas attīstības variantiem. Cilvēkiem ar autismu viena no sfērām, kas var sagādāt grūtības - socializēšanās, komunikācija. Un skumji, ka ir ārsti, kas to nesaprot... cilvēks, vēršoties pēc palīdzības, savā ziņā pat tiek pazemots.

"Man ir grūti runāt ar svešiem cilvēkiem, tāpēc pirms pāris dienām, iedama pie ārsta, visu sakāmo uzrakstīju uz lapas, citādi es vispār netiktu galā. Ārsts teica, ka to nelasīs. Piedāvāju pati nolasīt. Kamēr lasīju, saņēmu pārmetumu, ka skatos lapā, nevis viņam acīs," savu sāpi vietnē "X" izsaka kāda tā lietotāja.

"Šī bija otrā reize, kad ārstniecības persona no manis konkrēti pieprasīja acu kontaktu. Abos gadījumos šie cilvēki zināja, ka man ir autisms. Es varu izmocīt acu kontaktu, bet tas man liek justies ļoti slikti. Tas pirmkārt. Otrkārt, tas, ka es it kā protu sarunāties, nenozīmē, ka tā vienmēr ir efektīvākā komunikācijas metode. Bez lasīšanas no lapas es ārstam neko neizstāstītu, neaprakstītu simptomus, pazaudētu laiku un naudu. Lapa noder kā kaut kas drošs, pie kā pieturēties," viņa turpina.

Madara: Man ļoti skumji dzirdet, ka ar ko šādu nācās saskarties. Tas nav ok. Jūs rīkojāties pareizi, tā nav jūsu vaina vai atbildība par šādu neprofesionalitāti no ārsta puses.

Evija: Drausmas. Man nav saprotams, kāpēc kaut ko tādu vispār kāds var pieprasīt. Visticamāk, ka nemaz nepieprasītu, ja nezinātu par AST. Izklausās pēc tīšas savas varas izrādīšanas un attieksmes paušanas (par acu kontakta pieprasīšanu).

Elīna: Tas ir ļoti jocīgi. Es, ejot pie savas ārstes, sarakstu visus jautājumus uz lapas un nolasu. Man ir svarīgi pajautāt un neko neaizmirst; ārstei ir svarīgi iegūt maksimāli daudz info, lai varētu man palīdzēt. Man pat medmāsa vienmēr iesaka iepriekš sagatavot jautājumus dakterei.

Ly: Jēziņ, kas par iedomību no ārsta puses. Es vairākkārt esmu dzirdējusi, ka ārsti aicina svarīgo mājās sarakstīt, lai vizītes laikā neaizmirstu. Viena daktere pat pati paņēma manu lapu, sāka lasīt un atbildēt uz sarakstītajiem jautājumiem

Santa: Nav autisms, bet esmu gājusi uz vizītēm ar pierakstiem. Laiks limitēts, svarīgi neaizmirst.

Maija: Maini ārstu. Sviests.

Cilvēks: Tāda sajūta, ka Latvijas ārstiem pašiem ir problēmas. Tikai viņi, atšķirībā no Tevis, to neapzinās. Es reti eju pie ārstiem, bet man ļoti bieži viņus paliek žēl. AI darbināts robots būtu iejūtīgāks par viņiem.

Agiad: Neprofesionāls ārsts. Tātad netiek galā pats ar savām psihproblēmām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:02

Jaunākās diskusijas