Tracis starp iksotājiem: "Caur puķēm" darba devējs aicina mammu uzteikt darbu bērna dēļ

tautaruna.lv 25.februāris, 11:15
 
Pixaby
Darba tirgū sastopami vairāki diskriminācijas veidi, no kuriem par izplatītāko vismaz trešdaļa jeb 37% respondentu uzskata vecuma diskrimināciju, noskaidrots informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma “Tietoevry” veiktajā aptaujā.

Citā pētījumā teikts, ka darba ņēmēji uzskata, ka darba devēji darbiniekus visbiežāk diskriminē pēc vecuma, veselības stāvokļa (invaliditātes), dzimuma, tautības, valodu zināšanām un citām prasmēm, pēc bērnu esamības ģimenē.

Viens šāds gadījums tiek iztirzāts vietnē "X".

"Gadiem uzskatīju, ka man ir perfekta vadītāja un darba vieta forša.Tagad biju uz sarunu un caur puķēm man norāda, ka vajadzētu tā ka iet prom un sēdēt ar bērnu mājās, jo tik bieži slimo, un visu laiku sēžu uz slimības lapas. Paldies," raksta kāda anonīma lietotāja.

Ilze: Ja runājam par to, kāpēc krīt dzimstība un ģimenes neizvēlas par labu vēl vienam bērnam: tas nav (tikai) par valsts pabalstiem, tas ir par dzīvi ilgtermiņā ar maziem berniem. Šādi stāsti parādās katru nedēļu. Konkrētais - par valsts sektoru.

Linda: Un varbūt varētu sākt ar bērnudārzu absurdo prasību izbeigšanu - no sērijas "ar puņķiem uz dārziņu nenākt". Viņam pie katras vīrusa infekcijas deguns tek 3 nedēļas, kuru laikā viņa loma infekciju izplatībā sen vairs nav nozīmīga.

NeKristīne: Te ir otra puse. Ir virkne sieviešu, kas neplāno kā apvienot bērnkopību un darbu, bet pie katra bērna puņķīša uzreiz pašsaprotami dodas min 2ned mājās. Vairumā valstu par pretimnākšanu uzskata dienu-divas, lai plāni ar radiem/aukli/draudzenēm utml salīmējas.

Mamma: Vēl jau šis konkrētais ieraksts ļoti labi norāda uz apkārtējo neiecietību. Gribam demografiju, bet īsti negribam redzēt bērnus vai viņu izraisītās neērtības. Un tā ir sabiedrība, kuru īsti nezinu kā varētu mainīt.

Juta: .Un kāda jēga piedāvāt BKA ilgumu līdz bērna 1 gada vecumam, ja lielākā daļa bērnudārzu pieņem tikai no 1,5? Bērni ir mana izvēle, ko nemainītu, bet tā sajūta, ka bērnu (sevišķi mazu) esamība mani padara neērtu, traucējošu darba devējiem, ir.

Inese: Darba devēju var ļoti labi saprast. Šāda neesoša darbinieka darbu kādam nākas veikt, bet vietā nevienu pieņemt nav iespējams. Tā izrādās tikai viņa problēma, jo darbinieks uzstāj tikai uz savām tiesībām, nevis meklē alternatīvus risinājumus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:58

Jaunākās diskusijas