Traģiskā sestdiena Carnikavā: noslīkst tuvinieku acu priekšā, iet bojā arī puišu glābēja, mediķus kavē šķērslis

tautaruna.lv 4.jūlijs 2023, 14:15
 
Pixabay
Pagājušajā sestdienā traģiski notikumi norisinājās Carnikavas pludmalē - piekrastē plosījās bīstamas straumes, kas, cilvēkam pašam to nemanot, viņu ievelk dziļumā. Straumes un bangojošā jūra izdzēsa trīs cilvēku dzīvības.

Kā informē Valsts ugunsdzēsība un glābšanas dienestā, sestdien plkst.17.25 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Ādažu novada Carnikavas pagastu, kur peldēt bija devušies četri cilvēki, bet saviem spēkiem netika krastā. Vienam cilvēkam izdevās izpeldēt krastā, bet trīs cilvēki gāja bojā un NMPD mediķi viņiem konstatēja nāvi.

Pludmalē atpūtās arī draugi Oskars Zālītis un Armands Ošiņš kopā ar ģimenēm, ziņo la.lv. Viņi bija jaunie vīrieši un noslīka savu tuvnieku, tostarp bērna, acu priekšā. Neoficiāla informācija liecina, abiem puišiem centusies palīdzēt kāda sieviete vārdā Jūlija, tomēr arī viņa noslīkusi savas ģimenes acu priekšā, raksta.lv.

Mirstīgās atliekas no ūdens atpūtnieki izvilkuši saviem spēkiem, mediķi konstatējuši cilvēku nāvi.

Nedaudz vēlāk atklātībā nonāca ziņa, ka steidzoties glāt dzīvības, mediķu auto ceļu aizšķērsoja šķērlis.

Dzīvības glābšanā svarīga ir ik katra minūte. Taču mediķu auto, kas steidzās palīgā cilvēkiem Carnikavas pludmalē, aizskavēja šķērlis - metāla konstrukcija, kas apgrūtināja ātrāku nokļūšanu pludmalē, ko tur uzstādījusi vietējā pašvaldība.

"Carnikavā operatīvam transportam radās grūtības, lai nokļūtu pludmalē dēļ uz ceļa uzstādīta šķēršļa. Carnikavā vakar dēļ spēcīgas zemūdens straumes noslīka 3 cilvēki," ziņo BreakingLV.

"“No neatliekamās palīdzības puses ir jāmin tas, ka mums bija sarežģīti piekļūt līdz cietušajiem. Bija pietiekami liels attālums jāiet ar kājām pa zemes ceļu un pludmali. Pašvaldība bija noslēgusi piebraucamo ceļu. Tas, protams, kavēja mūsu ierašanos kaut kādā brīdī negadījuma vietā,” raidījumā "Degpunktā" norāda NMPD ārsta speciālista brigādes ārsts, reanimatologs Aigars Kairišs.

Uz jautājumu, kāds bijis attālums, ko nācās veikt ar kājām, mediķis norāda: “Uz aci liekoties, apmēram kāds pusotrs kilometrs, varbūt kilometrs divsimt. [DP: Kas ir tā aparatūra, ko jums nācās nest?] Defibrilators, plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas, medikamentu soma. Kopējais mūsu aprīkojums apmēram 30 līdz 40 kilogrami.”

Arī ugunsdzēsējiem glābējiem nācās glābšanas laivu ielaist ūdenī piecu brauciena minūšu attālumā no negadījuma vietas. Kā iezīmē glābēji, lielos viļņos jau tā glābšanas darbi ir apgrūtināti, un šādi nepārdomāti infrastruktūras koriģējumi darbus sarežģī vēl vairāk.

Barjera konkrētajā posmā ir uzstādīta kopš pagājušā gada augusta. Par tās novietošanu atbildīgs “Carnikavas Komunālserviss”. Līdz tam bija autovadītāji, kas to tāpat ignorēja un brauca līdz pašām kāpām pa dabas parku.

Savukārt apstāklī, ka operatīvajiem dienestiem barjeras dēļ varētu būt apgrūtināta piebraukšana, “Komunālservisa” direktors Gunārs Dzenis problēmu nesaskata: “Šis attālums nav tik liels, lai būtu izšķirošs konkrētajā gadījumā, kas notika sestdien.” Viņš gan piekrīt tam, ka šis apstāklis paildzinājis mediķu nokļūšanu līdz notikuma vietai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas