Latvijas iedzīvotāja brīdina par jaunu krāpšanas shēmu

tautaruna.lv 4.jūlijs 2023, 10:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Gan paši iedzīvotāji sociālajos tīklos, gan Valsts policija regulāri dalās ar dažādiem stāstiem par to, kā cilvēkiem tike izkrāpta nauda. Kāda sociālā tīkla Facebook lietotāja dalījusies ar līdz šim vēl nedzirdētu krāpšanas shēmu.
Sieviete saņēmusi zvanu no svešinieces, kas lūgusi viņai pārskaitīt 66 eiro.

"Zvana sieviete un runā skaidrā latviešu valodā, bet uzreiz diezgan agresīvi. Viņa zina manu telefona numuru un vārdu un uzvārdu. Pieprasa, lai atskaitu viņai atpakaļ 66 eiro, kurus 28. jūnijā it kā es esot saņēmusi no viņas Swedbank konta savā bankas kontā.

Es lūdzu stādīties priekšā, jo vēlos zināt, ar ko es runāju. Viņa to nedara, bet turpina uzbrukt, solot mani kā krāpnieci izvazāt pa sociālajiem tīkliem. Tā kā es katru dienu nepārbaudu savu kontu, man nav informācijas, vai tiešām šāds pārskaitījums ienācis. Jautāju - kādā sakarā? Un paralēli veru vaļā savu kontu, lai pārbaudītu. Kāds konkrētā vārdā nosaukts cilvēks (kurš nav ne manā pirmajā, ne otrajā paziņu lokā, bet ir manas draudzenes brālis) esot viņai piedāvājis aizdevumu 2000 eiro vērtībā, bet, lai to saņemtu, licis pārskaitīt uz manu konta numuru 66 eiro "apdrošināšanas naudu" (piebildīšu, ka viņš nekādi nevarētu zināt manu konta numuru).

Viņa to esot izdarījusi, bet aizdevumu neesot saņēmusi, tāpēc tagad atprasa man šo naudu. Viņa esot pensionāre un 66 eiro viņai esot nozīmīga summa. Es saku, ka es viņu saprotu un tūlīt pārbaudīšu, vai man šāds maksājums ir ienācis. Pie viena brīdinu viņu, ka nevajadzētu turpmāk pārskaitīt naudu nezināmiem privātiem kontiem un ka ar finanšu aizdevumiem nodarbojas kredītiestādes, nevis privātpersonas. Kā jūs domājat - vai manā kontā bija 66 eiro maksājums no sveša konta? Jā, pareizi, nebija! Kad viņai to pateicu, viņa bija sašutusi un uzskatīja, ka es meloju. Solīja publicēt sociālajos tīklos mūsu vārdus un maksājuma uzdevumu (kuru neatsūtīja). Es teicu - lūdzu, uz priekšu! - un viņa nolika klausuli.

Ja jums zvana no tel. nr. 25696350, labāk neceliet, jo patērēsiet pāris stundas sava laika gan bezjēdzīgā agresīvā sarunā, gan "cepoties" par stulbu krāpniecības mēģinājumu," teikts ierakstā.

Iepriekš vēstījām, ka Valsts policijas dati liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā būtiski samazinājies reģistrēto krāpšanas un to mēģinājumu skaits Rīgā, vienlaicīgi palielinoties gadījumu skaitam iepriekš mazāk skartajos reģionos. Lai veicinātu iedzīvotāju zināšanas un spēju sevi pasargāt no maldinošām taktikām, SEB banka sadarbībā ar Valsts policiju ir izstrādājusi Drošas rīcības kodeksu “Septiņi “NĒ”.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas