Krāpnieki Latvijas iedzīvotājiem iestāsta zilus brīnumus

tautaruna.lv 2.septembris 2022, 7:30
 
F64
Finanšu krāpniekiem izdomas netrūkst – pielieto aizvien jaunus paņēmienus, lai iegūtu iedzīvotāju banku kontu piekļuves datus un izkrāptu naudu. Pēdējā laikā blēži aizvien apzvana iedzīvotājus, uzdodoties par policijas darbiniekiem, vēsta raidījums "Bez Tabu".
VP šomēnes vērsušies daudzi iedzīvotāji, ziņojot, ka ir saņēmuši telefona zvanus no personām, kas runājušas krievu valodā, uzdevušās par policijas darbiniekiem un mēģinājušas izkrāpt personas datus un bankas kontu datus.

Rīgas reģionā vien policijai ir ziņots par vairāk nekā 200 šādiem zvaniem, un iedzīvotājiem kopumā Rīgā un Pierīgā tādējādi izkrāpti 63 300 eiro. Apkrāpti arī iedzīvotāji citviet Latvijā. Daļā gadījumu krāpnieki ar numuru viltošanas tehnoloģiju ir atdarinājuši operatīvo dienestu tālruņa numurus 110 un 112, tādējādi cenšoties iemantot potenciālā upura uzticību. Likumsargi vērš uzmanību, ka pat gadījumā, ja zvana no policijas dežūrdaļas, zvana saņēmējs tālruņa ekrānā neredzēs numuru 110 vai 112, taču garāku numuru, kas sākas ar +371. Turklāt ne policijas, ne citu operatīvo dienestu darbinieki nekad nezvanīs, lai noskaidrotu sensitīvu informāciju un bankas kontu datus, uzsver VP.

Jau vairākus gadus aktuāla ir telefonkrāpšana, zvanītājiem uzdodoties par banku darbiniekiem un mēģinot no iedzīvotājiem izvilināt kredītkaršu datus vai iesaistīt investīciju veikšanā. Taču šovasar VP aizvien biežāk saņem informāciju no iedzīvotājiem tieši par krāpniekiem, kuri uzdodas par VP, pašvaldības policijas u. c. drošību sargājošu iestāžu darbiniekiem.

Noziedznieki zvanu saņēmējiem melo, piemēram, ka kāds viņu bankas kontos ir veicis nelikumīgas darbības, vai arī, ka citas personas uz viņu vārdiem noformējušas kredītus. Solot sniegt palīdzību, viltvārži no iedzīvotājiem cenšas izvilināt personas datus un bankas kontu datus. Šīs ir starptautiskas krāpšanas, kas tiek izdarītas no ārvalstīm, liecina VP gūtā informācija.

Tāpat krāpnieki apzog iedzīvotājus, kuri vēlas pārdot preces, reklamējot tās interneta sludinājumu vietnēs. Krāpnieki uzrunā iedzīvotājus ar mērķi it kā iegādāties konkrēto preci, izmantojot kurjera pakalpojumus. Sarakstes laikā iedzīvotājiem tiek nosūtīta viltus interneta vietnes saite, kas vizuāli atgādina “DPD Latvija” vai “Omniva Latvija” interneta mājaslapu. Tajā iedzīvotāji tiek aicināti ievadīt norēķinu kartes datus, lai saņemtu apmaksu par preci attālināti, tādējādi mēģinot iegūt personu norēķinu karšu datus un finanšu līdzekļus. Personām tiek lūgts norādīt arī konta atlikumu.

Likumsargi uzsver, ka ne VP, ne citu valsts iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai noskaidrotu sensitīvu informāciju un piekļuves datus bankas kontiem. Aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, sargāt savus personas datus un bankas kontu datus, kā arī brīdināt par šādām krāpšanām gados vecākus un īpaši krievu valodā runājošus tuviniekus, draugus un kaimiņus!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas