Atklāti iemesli, kāpēc ir jādzer vīns

tautaruna.lv 25.decembris 2023, 4:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Flavonoīdiem, dabīgām vielām, kas atrodamas vīnā, piemīt pretiekaisuma un antioksidanta īpašības. Turklāt šī dzēriena dzeršana stimulē hormonu melatonīna un serotonīna veidošanos, kas veicina veselīgu miegu un labu garastāvokli.

Šos secinājumus izdarīja Portugāles zinātnieki, kuri žurnālā Foods dalījās ar sava pētījuma rezultātiem.


Neskatoties uz to, ka daudzi cilvēki apzinās alkohola pārmērīgas lietošanas negatīvās sekas, šādi dzērieni ar mēru var dot labumu organismam. Vīna kā antioksidanta un pretiekaisuma īpašības ir saistītas ar polifenolu savienojumu, ko sauc par flavonoīdiem, un citu labvēlīgu vielu, piemēram, kofeīnskābes, esamību dzērienā.

Flavonoīdi ir dabiskas krāsvielas. Tie ir atrodami gandrīz visos dārzeņos un augļos, ieskaitot vīnogas. Tie aizsargā organismu no priekšlaicīgas novecošanas, reaģējot ar brīvajiem radikāļiem un novēršot šūnu bojājumus no reaktīvām skābekļa sugām (oksidācijas). Kofeīnskābei ir līdzīga īpašība. Turklāt vīns satur vitamīnus A, C un E. A vitamīns ir labs ādai un redzei, C vitamīns stiprina imūnsistēmu un atbalsta kolagēna sintēzi, bet E vitamīns aizsargā pret vēzi un sirds slimībām.

Dzerot šo dzērienu, tiek veicināta arī hormonu serotonīna un melatonīna izstrāde, kas ir atbildīgi par kvalitatīvu miegu un labu garastāvokli.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:17

Jaunākās diskusijas