Latviešu astrologam nelāga prognoze par pārtikas cenām

tautaruna.lv 17.jūnijs 2023, 9:28
 
Vladislavs Proškins/F64
Astrocentrs.lv prognozē vēl lielāku pārtikas cenu pieaugumu.
Astrocentra ierakstā vēstīts, ka pārtikas cenas turpinās augt. Tas tiek skaidrots ar to, ja Jupiters Vērsī ir uz gadu.

Tikmēr, kā prognozē banku analītiķi, patēriņu cenu straujākais kāpums Latvijā noteikti ir beidzies, taču plašu cenu kritumu, visticamāk, nav pamata gaidīt.

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane norāda, ka, lai gan uz pērnā gada inflācijas fona cenu pieaugums maijā par 1,2% mēneša un 12,1% gada laikā varētu likties panesams, tomēr ekonomiste ir pārliecināta, ka ne iedzīvotāji, ne politikas veidotāji pie šāda inflācijas tempa negribētu pierast.

Eiropas Komisijas aptauju dati liecina, ka vairāk nekā puse aptaujāto iedzīvotāju domā, ka cenu pieaugums šogad vairs nebūs tik straujš kā nesen pieredzētais. Savukārt Eiropas Centrāla banka īsteno monetāro politiku, lai inflāciju vidējā termiņā virzītu uz tās 2% mērķi.

Gan Latvijā, gan eirozonā maijā salīdzinoši strauji augušas pārtikas preču cenas, savukārt enerģijas cenu pieaugums ir piebremzējies, informē Opmane. Viņa uzskata, ka vasara būs ne tikai atpūtas un atvaļinājumu laiks, bet arī atelpa no saspīlējuma energocenu jomā. Lai gan pašlaik arī rudens pusē būtiskus energocenu pieaugumus Latvijas Banka neprognozē, valdība lēmusi par šajā jomā paredzētiem atbalsta mehānismiem nākamajai apkures sezonai, liekot domāt, ka ir plāns, kā mazināt iedzīvotāju pirktspējas kritumu strauja energoresursu cenu pieauguma gadījumā.

"Tuvākajos mēnešos, inflācijai dodoties pelnītā atpūtā, sagaidāmi zemāki cenu pieauguma rādītāji, tomēr jāturpina darbs pie tā, lai šis "inflācijas atvaļinājums" nebūtu īslaicīgs, bet iezīmētu ceļu uz stabilu, mērenāku cenu pieaugumu," pauda Opmane.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas