Atklāts, kuri pārtikas produkti rada tik lielu atkarību kā nikotīns

tautaruna.lv 26.novembris 2022, 11:12
 
Atis Ieviņš/F64
Apstrādāti pārtikas produkti var izraisīt atkarību, kas ir salīdzināma ar tabaku. To secinājuši Mičiganas Universitātes un Virdžīnijas Tehnoloģiju institūta psihologi, un pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Addiction.
Zinātnieki balstījās uz 1998. gada ASV ķirurga ziņojumu, kurā konstatēts, ka tabaka izraisa atkarību. Izrādījās, ka ļoti apstrādātai pārtikai ir līdzīgs iedarbības mehānisms uz cilvēka ķermeni.

Jo īpaši tas ir saistīts ar ilgstošu lietošanu ikdienā, kad citi nevar atmest smēķēšanu, bet citi nevar atteikties no pārstrādātas pārtikas, neskatoties uz bīstamu slimību risku. Kā piemērus pētnieki minēja čipsus, cepumus, saldējumu un frī kartupeļus.

Turklāt daži pārtikas produkti maina pašsajūtu un garastāvokli, ietekmējot smadzenes, un šīs ietekmes apjoms ir salīdzināms ar nikotīna iedarbību. Turklāt pārtika ir visspēcīgākais pastiprinošais stimuls un mudinās cilvēku ēst neveselīgu ēdienu vēl vairāk. Turklāt cilvēks var būt atkarīgs no noteiktiem pārtikas produktiem, ar kuriem organismā nonāk nedabiski lielas rafinētu ogļhidrātu un tauku devas.

Autori aicina cilvēkus uztvert šādu pārtiku kā pret bīstamām un atkarību izraisošām vielām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:44

Jaunākās diskusijas