Pircēji noraizējušies: vai Latvijas veikalos nopērkamās vīnogas var ēst?

tautaruna.lv 26.novembris 2022, 11:45
 
Vladislavs Proškins/F64
Slimība, ķīmija, pelējums vai vienkārši netīrumi? Pircēji veikalu plauktos ievērojuši aizdomīga paskata vīnogas ar baltiem nosēdumiem, vēsta "Bez Tabu".

Sanita noraizējusies, ka veikalu plauktos pieejamās vīnogas varētu būt apstrādātas ar kādu kaitīgu vielu.

“Labdien! Esmu vīnogu cienītāja. Nesen ievēroju , ka tumšās vīnogas ir pārklātas kā baltiem nosēdumiem. Izskatās it kā būtu mērcētas vai kā savādāk apstrādātas ar baltu šķidrumu, kurš nožuvis un atstājis šos nosēdumus. Vēlos lūgt jūs, ja iespējams, noskaidrot pie zinātājiem - kas tas ir? Kas tā par vielu?” jautā Sanita.

Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, pētniece Liene Ozola atklāj, kas tas par balto šķidrumu.

"Jebkāda veida augu saslimšanas, viena no šīm var būt neīstā miltrasa. Principā viņa sedz vīnogu lapas un tad klāj tādu dzeltenu taukainu kārtiņu uz pašas lapas. Un tad ar laiku tā lapa aiziet bojā. Bet tad, kad viņa aiziet bojā, ja atrodas zem tām lapām vīnogas, tā vaskainā kārta var nonākt uz pašām vīnogām."

Neīsto miltrasu uz vīnogām varot novērot visai reti, taču tad, ja slimība ogas tomēr piemeklējusi, uzturā tās nevajadzētu lietot. Lai izvairītos no slimībām un padarītu ogas izturīgākas, lauksaimnieki audzēšanas procesā tās apstrādā ar pesticīdiem un fungicīdiem, skaidro pētniece.

Māris Eiklons, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis, skaidro:

“2018. gadā mums bija 20 paraugi, mēs ņēmām tieši vīnogām. Uz vairāk nekā 170 pesticīdu atliekvielām katrreiz mēs skatāmies. Tad neko neatradām. 21. gadā bija, arī mēs ņēmām vīnogas, un tad Peru vīnogās atradām vienu pesticīdu atliekvielu. Viņa nebija lielos daudzumos, bet ar to pietika, lai viņas izņemtu no tirdzniecības.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:31

Jaunākās diskusijas