Zinātnieki Antarktīdā atrod jaunu dzīvību; kas tas ir?

tautaruna.lv 26.novembris 2022, 18:45
 
Reuters/Scanpix/Leta
Pateicoties tam, ka Antarktīdā ir ļoti auksts, šādos laika apstākļos spēj izdzīvot vien pingvīni, roņi un zivis. Tā vismaz iepriekš šķita, šobrīd zinātnieki ir atklājuši jaunu dzīvību Antarktīdā, vēsta "Daily Star".

Pateicoties aukstajam klimatam ilgi tika uzskatīts, ka dzīvība šajā pasaules daļā ir niecīga jeb tur spēj izdzīvot vien pāris sugas.

Pavisam nesen zinātnieki atklāja, ka zem Antarktīdas ledus virsmas mīt pavisam liela "radība", kas aptver miljoniem kvadrātkilometru.

Izrādās, ka laikam kļūstot siltākam, Antarktīdā savairojušās un spēj izdzīvot īpašas aļģes.

Šādas dzīvības atrašana Antarktīdā ir cieši saistīta ar klimata pārmaiņām. Laikam paliekot siltākam un ledājiem kūstot, zem esošās ledus virsmas spēj izdzīvot fotosintētiskās aļģes.

Zinātnieki lēš, ka aļģes zem ledāja ir savairojušās aptuveni piecu miljonu kvadrātkilometru platībā.

Nesen tika uzskatīts, ka aļģes zem ledājiem parādās vien vasarā, kad saule spīd spožāk, taču jaunā pētījumā, kuru veikusi zinātnieku komanda no ASV un Jaunzēlandes, atklāts, ka šīs aļģes, iespējams, pastāvīgi "dzīvo" zem kontinenta virsmas.

"Šo [aļģu] atrašana palīdz apstrīdēt paradigmu, ka zem jūras ledus nav dzīvības," saka pētījuma vadītājs Kristofers Hovarts.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas