Vai tiešām elektrība ir lētāka naktīs, brīvdienās un svētku dienās?

tautaruna.lv 14.decembris 2021, 15:13
 
Andrejs Strokins/F64
Kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas", "Elektrum" energoefektivitātes eksperts Anrijs Tukulis skaidroja, vai tiešām ir periodi, kad elektrība kļūst lētāka.

A. Tukulis apstiprina, ka tā tas patiešām ir.

"Tie klienti, kas ir paskatījušies biržas tarifus, redz, ka elektrība ir lētāka naktīs, bieži vien ir lētāka arī brīvdienās, pieļauju, ka arī svētku dienās. Elektrību jau, protams, patērējam ne tikai mēs mājsaimniecībās, bet arī lielās ražotnes - biznesa klienti," norāda speciālists.

Viņš atzīmē, ka biznesa klienti lielākoties nestrādā svētku dienās, kas valstī ir oficiālas brīvdienas, un tāpēc patēriņš krītās.

"Šeit atkal ieslēdzas tas ekonomikas pamatlikums - ja samazinās pieprasījums, tad visbiežāk arī cena sāk kristies," atzīmē A. Tukulis.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka šā gada novembrī elektroenerģijas vidējā cena bija par 24% augstāka nekā pērn novembrī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2000. gadu, tās cena kāpusi par 386%.

Vidējā elektrības vairumcena “Nord Pool” Latvijas apgabalā novembrī bija 167 eiro par MWh, kas vairāk nekā trīskārt pārsniedz vidējo cenu pēdējo trīs gadu laikā, lēš “Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš. Taču decembrī jau piedzīvoti īpaši neprātīgi cenu rekordi, atsevišķās stundās virs 600 un pat virs 1000 eiro par MWh. Atliek vien cerēt uz siltāku laiku un solīto atkusni, kas liktu straujāk griezties hidroelektrostaciju turbīnām un noturētu decembra vidējo cenu saprāta robežās.

Pēc P. Strautiņa teiktā, politiķu šobrīd apspriestā PVN samazināšana elektrībai šādā situācijā ir apsverama, bet atrisinās vien samērā nelielu daļu problēmas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:01

Jaunākās diskusijas