Pirmie pētījumi: cik lielā mērā Latvijā izplatījies omikrons

tautaruna.lv 14.decembris 2021, 7:00
 
F64
Latvijas notekūdeņos Covid-19 vīrusa omikrona variants nav konstatēts. Eksperti pēc tā secina, ka Latvijā vismaz pagaidām jaunais vīrusa variants nav plaši izplatījies, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Latvijā joprojām dominē vīrusa delta variants, taču redzot, ka pamazām arī Eiropā sāk izplatīties Covid-19 jaunatklātais variants, arī Latvijā īpaši uzmanība tiek pievērsta notekūdeņiem, kas laikus varētu signalizēt par šī paveida izplatību kādā pašvaldībā.

Zinātniskā institūta "Bior" direktors Aivars Bērziņš skaidroja: "Protams, ka notekūdeņu monitorings turpinās, un tieši ar to mērķi - šo variantu arī meklēt."

Bērziņš norādīja, ka no Igaunijas un Dānijas saņemtas ziņas par Covid-19 vīrusa omikrona varianta parādīšanos notekūdeņos.

"Katrā ziņā tas ir signāls, ka šis variants ir konkrētā reģionā nonācis," viņš atzina.

No plašākas jaunā varianta izplatības, visticamāk, neizdosies izvairīties arī Latvijai, norādīja infektologs Uga Dumpis. Cik smagi vai viegli iedzīvotāji slimos, vēl pāragri prognozēt.

"Diemžēl uz to, cik smagu slimību un cik lipīgs ir omikrons, skaidru atbilžu joprojām nav. Jo mēs nevaram pieņemt, teiksim tā, notikumus Dienvidāfrikā par piemēru, kas varētu notikt Eiropā," skaidroja infektologs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:35

Jaunākās diskusijas