Ērglis: Jau maziem bērniem ir jāzin, kā jāmēra asinsspiediens

tautaruna.lv 27.jūnijs 2021, 14:12
 
F64
Kardiologs, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis, viesojoties kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Dr. Apinis", paudis viedokli par asinsspiediena nozīmi.

Kardiologs, paužot videdokli par sirds veselību, uzskata, ka jau no pašas bērnības ir nepieciešams runāt par asinsspiediena mērīšanu.

"Bērniem ir jāzin. Mums ir jāsāk ar trīsgadīgiem bērniem. Pediatri to ideāli zin, viņi arī dara. Mums jāizmēra asinsspiediens, jāizmēra ķermeņa masas indekss, mums jāzin glikozes līmenis, cukura līmenis asinīs, holesterīna līmenis," pauž Ērglis, norādot, ka tas arī veicinās jaunās paaudzes vēlmi būt fiziski aktīviem.

Runājot par pandēmijas dīkstāves sekām uz jauniešu fizisko veselību, Ērglis uzskata, ka ir zaudētas organizētās sporta aktivitātes, taču ārsts ir novērojis, ka cilvēki individuāli ir aktīvāk pievērsušies fiziskajām nodarbēm dabā.

Neatkarīgā jau informēja par sirds veselības skaitļiem kuriem ir jāpievērš uzmanība:

  • Par ideālu asinsspiedienu jebkurā vecumā tiek uzskatīts - 120/80 mmHg. Par paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju var liecināt rādījums virs 140/90 mmHg, mērot pie ārsta, un virs 135/85 mmHg, mērot mājās
  • Ieteicamais pulss miera stāvoklī ir 60-75 reizes/minūtē
  • Kopējam holesterīna līmenim ir jābūt zem 5 mmol/l
  • Īpaša uzmanība ir jāpievērš “sliktā” jeb ZBL holesterīna līmenim asinīs:
  • veseliem cilvēkiem bez sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem ZBL holesterīna līmenim ir jābūt zem 3,0 mmol/l;
  • ja sirds un asinsvadu slimību risks (to aprēķina ārsts) tiek vērtēts kā mērens/vidēji paaugstināts, ieteicamais ZBL holesterīna līmenis ir zem 2,6 mmol/l;
  • cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) ZBL holesterīna līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l;
  • cilvēkiem ar zināmu/pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) ZBL holesterīna līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l.
  • Optimālais glikozes (“cukura”) līmenis tukšā dūšā ir zem 5,5 mmol/l.

Avots: “Parsirdi.lv”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:58

Jaunākās diskusijas