Kā solārija iedegums ir saistīts ar depresiju?

tautaruna.lv 28.maijs 2021, 15:12
 
PN/Scanpix/Leta
Solārijā gūts iedegums ir saistīts ar depresiju, norādīts pētījumā, kas publicēts Amerikas Dermatoloģijas akadēmijas žurnālā, raksta "BeautyAD".

Pētījums atklāja, ka sievietēm, kuras sauļojās solārijā vienu līdz divas reizes gadā, depresijas attīstības risks bija par 18% lielāks nekā sievietēm, kuras neizmanto solāriju. Ja tās bija trīs līdz 11 reizes gadā, depresijas risks paaugstinājās līdz 31%. Savukārt, ja solārijs izmantots 12 un vairāk reizes gadā, risks pieauga par 46%.

Pētījumā arī atklāts, ka sievietēm, kuras jaunā vecumā trīs vai vairāk reizes izmanto solāriju, biežāk attīstās trauksme nekā sievietēm, kuras solāriju neizmanto vispār. Turklāt sievietes, kuras biežāk sauļojas solārijā, patērējot vairāk cigarešu, alkohola un kofeīna.

"Mūsu pētījumi liecina, ka sauļošanās solārijos ir saistīta ar neveselīgu uzvedību. Mēs zinām, ka solāriju UV starojums izraisa beta-endorfīnu izdalīšanos, kas var mazināt sāpes un uzlabot garastāvokli, taču tas ir arī destruktīvs. Mēs vēlamies, lai cilvēki, kas turpina izmantot solārijus, pārstāj to darīt un runā ar saviem ārstiem par veselīgākiem veidiem, kā iegūt iedegumu," sacīja pētījuma vadītāja, Bostonas dermatoloģe Erina Vei.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:49

Jaunākās diskusijas