"Elle zemes virsū." Žurnālists atklāj baisas detaļas, kas notiek pasaules bīstamākajos cietumos

tautaruna.lv 3.decembris 2023, 17:40
 
pexels.com
Pētnieciskais žurnālists no Hondurasas Marsels Osorto atklāj medijiem šausmas kādas valda pasaules bīstamākajos Centrālamerikas cietumos, ziņo "The Sun".

Žurnālists min, ka cietumos Hondurasā un Salvadorā notiek neticami nežēlīgas lietas. Tik nežēlīgas un šausminošas, ka lielai daļai cilvēku nekad prātā nevarētu ienākt tik baisi notikumi.

Marsels ir veltījis neskaitāmus gadus, lai izpētītu organizēto noziedzību, cietumus savā valstī un tās kaimiņvalstī Salvadorā.

Viņš ir redzējis savām acīm kādu nežēlību spēj pastrādāt bandu locekļi gan atrodoties uz brīvām kājām, gan ieslodzījumā.

Žurnālists atklāj, ka šo valstu cietumos valda "elle zemes virsū". Abas valstis pavisam nesen ir uzsākušas agresīvu politiku, lai aiz restēm ievietotu visus bruņoto bandu dalībniekus, lai pastiprinātu drošību savās valstīs.

Kā atklāj žurnālists, piekopjot šādu praksi, Hondurasas cietumos šobrīd valda "elle zemes virsū" jeb tas ir "elles caurums". Izveidotie maksimālas drošības cietumi, kuros ievietoti nežēlīgi karojošo grupējumu locekļi, ir pārpildīti un tur valda īpaši saspringta gaisotne. Viņš skaidroja, ka Hondursasas cietumos pārvalda divi noziedzīgi grupējumi - 18th Street Gang un The Mara Salvatrucha. Šie bandu locekļi veido lielāko daļu ieslodzīto. Tie gadu desmitiem ir pavadījuši cīnoties savā starpā gan uz ielām, gan aiz restēm. Viņš izceļ, ka atrodoties šajā cietumā, ir kā atrasties nemitīgā kara zonā.

Salvadoras lielākā cietuma Esperanza direktors viņam reiz stāstīja, kā bandas dalībnieki "masveidā nogalināja savus apsargus, norāva tiem galvas un spēlēja ar tām futbolu".

"Lielākā daļa slepkavību pasūtījumu nāk no cietumiem, kur atrodas grupējumi līderi," atklāj žurnālists. "Viņi ir ieslodzīti un joprojām spēj izraisīt teroru iedzīvotājos. Tas viss bieži tiek darīts saskaņā ar varas iestādēm, vai tā būtu policija, prokurori vai valsts amatpersonas."

Šajos cietumos notiek netikai vardarbība pret likumsargiem, bet arī bandas locekļi savā starpā nemitīgi cīnās. Kā izceļ žurnālists, tad kautiņi un asiņainas izrēķināšanās tur nav nekāds retums, tāpat kā ienaidnieku sadedzināšana dzīviem esot.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

3.decembris 2023

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas