NASA kosmosā atklāj jaunu objektu, kas ir pat 800 reizes lielāks par Sauli

tautaruna.lv 2.jūnijs 2023, 10:30
 
NASA/CXC/SAO/ESA/XMM-Newton/CSA/Scanpix/Leta
Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija jeb NASA, izmantojot īpaši spēcīgu kosmosa teleskopu "Hubble", kosmosā atklājusi jaunu, milzīgu melno caurumu, vēsta "Daily Star".

Jaunākais zinātnieku atklājums, spožā zvaigžņu kopa, kuru dēvē par "Messier 4", ir vistuvāk Zemei reģistrētā. Tā atrodas aptuveni 6000 gaismas gadu attāluma no Zemes un satur simtiem tūkstošu zvaigžņu.

NASA apgalvo, ka jaunatklātais melnais caurums ir aptuveni 800 reizes lielākas par Sauli.

NASA, izmantojot savu leģendāro "Hubble" teleskopu, centās noskaidrot, kas īsti ir jaunatklātais melnais caurums, kas atrodas zvaigžņu kopas vidū: "Šis melnais caurums ir reti sastopams. Tas nav mazs melnais caurums." Šis melnais caurums arī nav viens no lielākajiem kosmosā, uzsver NASA. Zinātnieku prāt tas vērētu būt vidēja lieluma.

Pētnieki 12 gadu garumā pētot "Messier 4" novēroja, ka zvaigznes nemitīgi pārvietojas apkārt melnajam caurumam. NASA to salidzināja ar bitēm, kas spieto apkārt stropam.

Tiek lēsts, ka Piena Ceļa galaktikā atrodas vismaz 100 miljoni melno caurumu. Tiek uzskatīts, ka melnie caurumi satur ļoti spēcīgu gravitācijas spēku, ka pat niecīgs gaismas stars tiem nespēj izkļūt cauri.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:55

Jaunākās diskusijas