"The Insider" pēta, kas noticis ar Putina laulību liecinieku

Portāls nra.lv 2.jūnijs 2023, 12:21
 
SCANPIX/AP
Lielākā daļa Vladimira Putina draugu un kolēģu ieņem svarīgus amatus valdībā, vada lielas bankas un viņu vārdi bieži parādās plašsaziņas līdzekļos. Tomēr viņa kursabiedrs no Ļeņingradas Valsts universitātes Viktors Khmarins vienmēr ir izvairījes no preses uzmanības, neskatoties uz viņa ievērojamo ietekmi.

"The Insider" pētīja Putina drauga dzīves ceļu, apmeklējot viņa trīsstāvu villu Somijā, kas kādreiz iecerēta kā makšķerēšanas vieta kopā ar Putinu, taču tagad, mainoties starptautiskajai situācijai, ir pamesta.

Viktors Khmarins ar Putinu iepazinās, studējot Ļeņingradas Valsts universitātes Juridiskajā fakultātē. 1983. gadā Khmarins bija liecinieks Putina kāzās. Pēc universitātes beigšanas Putins devās dienēt VDK, bet Khmarins ieguva darbu Ļeņingradas advokātu birojā.

Vēlāk, kad Putins pārņēma Sanktpēterburgas vicemēra Anatolija Sobčaka krēslu, Khmarins vadīja uzņēmumu “Vita-X”, kas bija viens no Sanktpēterburgas gangstera leģendas - Sanktpēterburgas degvielas uzņēmuma - dibinātājiem.

Dažādos laikos degvielas uzņēmuma līdzīpašnieki bija struktūras, kas saistītas ar Tambovas organizēto noziedzīgo grupu. Khmarins vadīja Černobiļas invalīdu fondu kā arī kļuva par Seišelu salu goda konsulu Sanktpēterburgā.

Pēc tam, kad Putins pārcēlās uz prezidenta administrāciju, pie Khmarina sastājās gara rinda cilvēku, kuri vēlējās ieņemt augstus amatus valsts pārvaldē vai risināt problēmas biznesā. Kā liecina avioceļojumu datubāze, no 1999. līdz 2003. gadam Seišelu salu goda konsuls uz Maskavu lidojis 39 reizes, un viņa ceļabiedri bijuši topošie ģenerāļi un Sanktpēterburgas uzņēmēji, kuri vēlāk saņēmuši izdevīgus valdības līgumus.

Līdz ar Putina ienākšanu Kremlī, Khmarina bizness strauji attīstījās. Viņa uzņēmumi sāka uzvarēt konkursos par aprīkojuma piegādi “Gazprom”, un kopējie ieņēmumi sasniedza vairāk nekā 20 miljardus rubļu gadā. Tiesa, pats Khmarins nebija īpaši aktīvs, un uzņēmumus vadīja viņa ieceltie. 2008. gadā. kad Maskavas policija pārbaudīja “Yamalinvest” par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, izmantojot fiktīvus uzņēmumus, daskaņā ar pirmsizmeklēšanas pārbaudes rezultātiem izrādījās, ka uzņēmums lielāko daļu peļņas iztērēja “Sberbank” rēķinu iegādei un pārstāvniecības līgumu apmaksai. Taču drīz vien izmeklēšana nez kāpēc tika pārtraukta.

Reida pasūtītājs esot bijis toreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs, taču Putina kursabiedru šis incidents īpaši neskāra - viņam jau bija būvniecības bizness Turcijā un neliela tankkuģu flote sašķidrinātās gāzes un naftas transportēšanai. Savulaik klīda baumas, ka Khmarins ir atvedis uz Maskavu lielu turku biznesu un pārstāvējis populārā islāma sludinātāja Fetulas Gilena komerciālās intereses, kuru Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans dēvē par savu personīgo ienaidnieku numur viens un uzskata par neveiksmīgā militārā apvērsuma organizētāju 2016. gadā. Krievijā Gilena vadītās Nurcular kustības darbība ir aizliegta, un viņa grāmatas tiek pasludinātas par ekstrēmistiskām. 2015. gadā Maskavā tika slēgta Atlantijas turku skola, kuras pilnvarotajā padomē bija arī Khmarins.

Khmarinam tuvas personas kategoriski noliedz viņa saistību ar Gilenu, taču pazīstamā juriste Jeļena Mikno komentēja:

“2010. gadā Sanktpēterburgā Khmarins man piedāvāja vadīt lietas par Turcijas sludinātāja Fetulas Gilena goda, cieņas un lietišķās reputācijas aizsardzību, jo mana disertācija bija veltīta morālā kaitējuma kompensācijas problēmām. Kā vēlāk sapratu, Khmarins bija iecerējis piesaistīt Gulena naudu loģistikas kompleksa celtniecībai Šeremetjevā, bet pēc tam uzbūvēto pārdot.

Šeremetjevas projekts nekad netika īstenots, un, kamēr Khmarins attaisnojās Putinam par saviem Turcijas sakariem, projektu pārņēma citi.”

Khmarins diezgan aktīvi virzīja viņam izdevīgus likumus. Piemēram, par Tālo Austrumu hektāru valsts programmas pieņemšanu, kas nodrošina Krievijas pilsoņiem tiesības bez maksas saņemt zemes gabalus Tālajos Austrumos. Viņš tiek uzskatīts arī par likuma “Par vīnkopību un vīna darīšanu”, ko Valsts dome pieņēma 2019. gada decembrī, lobētāju. Kādā no intervijām viņš apsūdzēja Valsts domi ārvalstu vīna piegādātāju interešu veicināšanā, citā bija sašutis par dažu ukraiņu rīcību, kuri nemaksā par zemes nomu. Drīz pēc tam ar Khmarinu saistītie uzņēmumi uz 49 gadiem iznomāja 1000 hektāru Krimas zemes un sāka vīna darīšanu.

Starp citu, arī Khmarina dēls absolvējis Ļeņingradas Valsts universitāti un, tāpat kā tēvs, izrādījās talantīgs uzņēmējs. 2021. gadā viņš vadīja lielāko Krievijas valsts korporāciju “RusHydro”, kuras gada ieņēmumi bija gandrīz 469 miljardi rubļu.

Svarīga Khmarina darbības joma ir “patriotisku” projektu finansēšana. Viņš ir “Zinovjeva centra”, “Komitejas-17” un starptautiskās kustības “We Love Russia” pilnvaroto padomju loceklis.

Zinovjeva centrs ir labi pazīstams kā Kremlim pietuvināto konservatīvo politologu platforma. Kā teikts viņu mājaslapā, viņu apvienošana “ir īpaši nepieciešama, saskaroties ar ASV un tās spiedienu uz valstīm, kuras ir izvēlējušās oriģinālu attīstības ceļu un nav pakļautas aiz muguras esošās pasaules varas ainai”. Cīņai pret “pasaules aizkulisēm” filiāles atvērtas Baltkrievijā un Ķīnā, un pilnvarotajā padomē ir vēl viens Putina draugs Mihails Kovaļčuks.

“17. komiteja” galvenokārt popularizē prokremlisko nostāju par situāciju Ukrainā. Pēc ukraiņu žurnālistu domām, komitejā sēž aizbēgušā Ukrainas eksprezidenta Viktora Janukoviča cilvēki, kā arī bijušais Ukrainas Iekšlietu ministrijas vadītājs Vitālijs Zaharčenko, kurš dzimtenē tika dēvēts par “Maidana bendi”.

Savukārt kustība “Mēs mīlam Krieviju” tika izveidota, lai “izglītotu patriotisku paaudzi lepnuma un mīlestības pret Tēvzemi garā”. Tiek organizē apaļie galdi un simpoziji, Putinam tiek veltīti dzejoļi. Kopā ar Khmarinu “Zinovjeva centra”, “Komitejas-17” un “Mēs mīlam Krieviju” vadības struktūrās ir Mihails Zernovs, Jakutijas izcelsmes valstspiederīgais. Viņš vairāk nekā 20 gadus strādā pie Putina klasesbiedra un izpelnījies iesauku “Khmarina aste”.

Kāds uzņēmējs no Sanktpēterburgas stāsta: “Redziet, katrs no maniem draugiem mēģināja uzcelt atpūtas centru, lai Vladimirs Vladimirovičs tur ierastos un ar viņa starpniecību atrisinātu dažus svarīgus jautājumus. Tajā pašā Somijā parku-viesnīcu uzcēla Konstantīns Gološčapovs, ko jūsu kolēģi iesaukuši par Putina masieri. Un kaut kur netālu no Khmarina, šķiet, ir cita mūsu prezidenta drauga Nikolaja Jegorova villa.”

Kad pie Khmarina Somijas mājas durvis ieradās žurnālisti, tās izrādījās atvērtas. Iekšpusē darbojās apkure un lifts. Visur stāvēja dārgi būvmateriāli, izstiepti elektrības vadi un neatvērtas kastes ar ekskluzīvām keramikas flīzēm, ledusskapjiem, izlietnēm un citiem santehnikas piederumiem.

Mājā, saskaņā ar plānu, ir birojs, ēdamzāle, vīna pagrabs, biljarda zāle, pazemes garāža, neliels baseins, sauna un astoņas tualetes. Telpu apdari veica no Krievijas atvestie strādnieki, uz dažām kastēm kāds ar iniciāļiem “LV” atstājis uzrakstus: “Neaiztieciet kastes bez manas piekrišanas.”

Villas Saima ezera krastā izmaksas tiek lēstas 3 miljonu eiro apmērā. Piemēram, būvlaukuma sagatavošana izmaksāja 120 000 eiro, villa - 500 000, apsardzes nams - 200 000, bet vēl 400 000 aizgāja būvmateriālu iegādei. Un tas, neskaitot makšķernieku mājas, saimniecības kvartāla, koka tiltu, celiņu un citu lietu izmaksas. Villas celtniecības laikā tika nomainītas vairākas celtnieku brigādes. Daži aizgāja, jo bija neapmierināti ar algām, citi ar darba apstākļiem. Arī somu speciālisti atteicās strādāt ar Khmarinu. Viens no viņiem, Teemu Lautiainens, kurš atveda žurnālistus uz galveno māju, negribīgi atsauca atmiņā klientus no Krievijas:

“Rēķini tika apmaksāti ar kavēšanos, katru reizi piecas reizes bija jāpaskaidro, par ko šis rēķins ir paredzēts. Man bija pastāvīgi jāpierāda sevi. Mēs atteicāmies ar viņiem sadarboties, un Khmarina pārstāvis, kurš apmaksāja rēķinus, galu galā tika izmests pa durvīm.”

2017. gada jūlijā Putins ieradās Somijas pilsētā Savonlinnā, kas atrodas 10 km attālumā no villas pie Saima ezera. Viņu sagaidīja toreizējais Somijas prezidents Sauli Nīnisto un viņa sieva. Kā rakstīja vietējā prese, Kremļa saimnieka vizītes dēļ mazpilsētas dzīve tika paralizēta, un tik daudz krievu sargu somi iepriekš nebija redzējuši.

Pēc The Insider informācijas avotiem, viens no oficiālajā delegācijā iekļautajiem Khmarina palīgiem slepeni devies uz villu un licis apturēt visus būvdarbus. Laiki esot mainījušies un Putinu vairs neinteresējot zveja Somijā. Acīmredzot Khmarins norakstīja īpašumu ar zaudējumiem: 850 metrus garajai trīsstāvu ēkai kopā ar citām ēkām nebija pircēja, jo somi uzskata par nepiedienīgu uzturēt šāda izmēra lauku māju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas