Nākamo 10 gadu laikā pasauli var pārņemt jauna nāvējoša pandēmija

tautaruna.lv 6.maijs 2023, 10:41
 
F64
Klimata pārmaiņas, starptautiskie ceļojumi, iedzīvotāju skaita pieaugums un zoonožu slimību draudi palielina mutāciju un vīrusu izplatības risku. Tāpēc nākamo 10 gadu laikā pasauli var pārņemt vēl viena nāvējoša pandēmija, tāda pati kā Covid-19, raksta UNIAN.
Saskaņā ar Lielbritānijas kompānijas Airfinity Ltd., kas veic pētījumus sabiedrības veselības jomā, datiem, pandēmijas iespējamība ir 27,5%.

Analītiķi uzskata, ka slimības uzliesmojums varētu sākties nākamajā desmitgadē, jo arvien biežāk izplatīsies jauni vīrusi. Riskus palielina klimata pārmaiņas, pieaugušie starptautiskie ceļojumi, iedzīvotāju skaita pieaugums un zoonožu slimību izplatības draudi.

Saskaņā ar Airfinity pētījumu, sliktākajā gadījumā tāds vīruss kā putnu gripa, kas mutē un izplatās no cilvēka uz cilvēku, Apvienotajā Karalistē vien var nogalināt līdz pat 15 000 cilvēku vienas dienas laikā.

Izdevums norāda, ka laikā, kad pasaule sadzīvo ar Covid-19, veselības eksperti pievērš uzmanību nākamajam potenciālajam globālajam apdraudējumam. Pēdējo divu desmitgažu laikā jau ir parādījušies trīs galvenie koronavīrusi, kas izraisa SARS, MERS un Covid-19, kā arī cūku gripas pandēmiju 2009. gadā.

"Putnu gripas paveida H5N1 straujā izplatība jau rada bažas. Lai gan līdz šim ar šo paveidu ir inficējies neliels skaits cilvēku un nekas neliecina, ka vīruss būtu sācis izplatīties no cilvēka uz cilvēku, saslimstības pieaugums putniem un gadījumi zīdītājiem rada bažas, ka vīruss var mutēt tā, lai tas strauji izplatītos.

Airfinity analītiķi arī uzsver, ka daudziem augsta riska patogēniem, piemēram, MERS un Zikas vīrusam, nav apstiprinātu vakcīnu vai ārstēšanas metožu un ka esošā uzraudzības politika, visticamāk, laicīgi neatklās jaunus uzliesmojumus, tāpēc ir nepieciešami pasākumi, lai sagatavotos iespējamajai pandēmijai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:25

Jaunākās diskusijas