Zinātnieki: Glābt pasauli no globālās sasilšanas var tikai ar vienu nosacījumu

tautaruna.lv 6.maijs 2023, 12:44
 
Kaspars Krafts/F64
Jaunā pētījuma autori ziņo, ka ar pašreizējo tempu, kādā notiek atteikšanās no oglēm, cilvēce pārsniegs Parīzes nolīgumā noteikto robežu + 2 grādi no pirmsindustriālā laikmeta līmeņa.

Parīzes nolīguma mērķis ir ierobežot globālās vidējās temperatūras paaugstināšanos līdz "krietni zem 2 grādiem salīdzinājumā ar pirmsindustriālā laikmeta līmeni" un "pielikt pūles", lai temperatūras paaugstināšanās nepārsniegtu 1,5 grādus.

Ogļu izmantošanas pārtraukšana ir lielisks veids, kā to izdarīt, jo pašlaik cilvēce katru gadu atmosfērā izdala aptuveni 15 miljardus tonnu CO2, un ogles veido aptuveni 40 % no šīm emisijām.

Jaunā pētījuma autori ziņo, ka ar pašreizējo ogļu izmantošanas pakāpeniskas pārtraukšanas tempu mēs esam ceļā, lai pārsniegtu Parīzes nolīgumā noteikto 2 grādu robežu maksimālajai globālajai sasilšanai.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki analizēja 72 valstu plānus, kuras ir apņēmušās pakāpeniski pārtraukt ogļu izmantošanu līdz 2050. gadam.

Labā ziņa ir tāda, ka joprojām var izvairīties no 2 grādu robežas. Bet tikai tādā gadījumā, ja gan Ķīna, gan Indija sāks pakāpeniski atteikties no oglēm piecu gadu laikā. Un tad tikai tad, ja atteikšanās temps pārsniegs Vācijas tempu un būs Lielbritānijas līmenī.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas