Apbedīšanas biroja direktore pastāsta, kā mainījušās apbedīšanas tradīcijas Lietuvā

tautaruna.lv 5.novembris 2022, 16:00
 
Gints Ivuškāns /F64
Apbedīšanas biroja direktore Lietuvā pastāsta par to, kā mainījušās apbedīšanas tradīcijas, par zārkos liktajām lietām un pilnmēness efektu, raksta portāls "Lrytas".

Irēna Surgeliene apbedīšanas biznesā darbojas jau vairāk nekā četrus gadu desmitus, pieredzējusi apbedīšanas tradīciju pārmaiņas.

80.gados kundze ieguvusi atbilstošu diplomu ar specialitāti - civilo rituālu organizēšanā.

"Tie, kas tur iestājāmies mācīties, domājām, ka strādāsim dzimtsarakstu nodaļās, kur reģistrēsim kristības un laulības, taču mūs neviens tajās nodaļās nepieņēma, jo, pabeidzot studijas, kļuva skaidrs, ka mums nav juridiskās zināšanas. Līdz ar to pēc tobrīd spēkā esošās kārtības saņēmu pierakstu Rokišķu apbedīšanas birojā", stāstīja I. Surgeliene.

Pirms dažām desmitgadēm nelaiķis bija ģērbies tumšās drēbēs, tad pēdējā desmitgadē pēdējo apģērbu un apavu krāsas kļuvušas gaišākas.

"Esmu redzējusi, kā zārkā ieliek mobilos telefonus ar lādētājiem, rajona avīzi, alkohola pudeli. Protams, arī bildes," stāstīja I. Surgeliene.

Viņasprāt, lielākais jauninājums ir kremēšana. Pēc kundzes teiktā, vislielākais kremāciju skaits bijis Covid-19 pandēmijas laikā. Pēc viņas aprēķiniem lielākās pilsētās tiek kremēti aptuveni 40-50 procenti cilvēku.

Ir parādījusies tradīcija, kad bēru viesi tuviniekiem berēs sniedz nudu aploksnēs.

"Tie laiki, kad tika celti ziedu kalni, ir pagājuši. Domāju, ka naudas ziedojumi ir atspaids tuviniekiem, jo ​​vienreizējais apbedīšanas pabalsts ir tikai 368 eiro," sacīja I. Surgeliene.

"Ir vēl viena interesanta lieta, jo tuvojas pilnmēness, mēs saņemam vairāk nāves gadījumu. Tad likumsakarīgi palielinās arī bēru skaits," novērojusi I. Surgeliene.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:53

Jaunākās diskusijas